Afbeelding

Notaris Loes van der Valk-Post mag van haar welverdiende pensioen genieten

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Mr. L.C. (Loes) van der Valk-Post gaat per 1 januari 2020 met pensioen. De Harderwijkse werkte 25 jaar in Zeewolde. Ze wordt opgevolgd door mr. K.L. (Klaske) Vriesinga.

Pioniersgeest

Loes van der Valk-Post (1953) studeerde rechten (met als hoofdrichting notariaat). Als kandidaat-notaris startte ze op 1 januari 1979 in Velsen. Ook werkte ze in Beverwijk en Nijkerk, om in 1995 naar Zeewolde te komen. “Ik begon bij wijlen notaris Jan Bunschoten,” gaat ze een kwarteeuw terug in de tijd. “Ik was destijds nog kandidaat-notaris en werd in 1999 benoemd tot notaris. We deden ons kantoor samen. Eerst was dat boven de oude Rabobank aan de Stevinweg. Later verhuisden we naar Strandweg 65. Jan werd ziek en is in oktober 2001 overleden.” Door Bunschotens overlijden was er een protocol vacant gekomen. Van der Valk werd benoemd op het protocol van Bunschoten en (de nieuwe) notaris Schaap op dat van haar. Werk was er in ieder geval volop in Zeewolde. “Maar qua inhoud niet vergelijkbaar met Velsen. In Zeewolde ging het, zeker in de beginjaren, vooral om transport, hypotheken en jonge mensen. De bevolking moest nog groeien. In de andere plaatsen had ik vaker met nalatenschappen te maken gehad. Velsen was veel meer een vissersplaats met een heel andere mentaliteit. In Zeewolde proefde je meer de pioniersgeest die de hele polder kenmerkt.”

Familierecht

Een notaris wordt door de Koning benoemd. Van der Valk kijkt vanaf haar kantoorbureau op Strandweg 23 even achterom en wijst naar een schilderij boven haar. “In mijn geval was het nog de Koningin. Bij je benoeming moet je op de rechtbank de eed of belofte afleggen. Ik ben twee keer benoemd en heb dat dus ook twee keer moeten doen.” In totaal was Van der Valk 41 jaar (kandidaat-)notaris. “Het leukste heb ik altijd familierecht gevonden. Daarbij heb je onderdelen als huwelijksvoorwaarden en levenstestamenten. Dat besloeg zo’n 30 procent van m’n werkzaamheden. Transport en hypotheken zijn ook wel leuk, maar toch minder persoonlijk.” Van der Valk wordt opgevolgd door een ‘oude bekende’, Klaske Vriesinga. “We zijn eerder directe collega’s geweest. Ze werkte hier vanaf 2001 tot 2008 en komt nu weer terug. Ze heeft nog geen tijd gehad om in te werken, daarom zal ik de eerste maanden hier nog regelmatig te vinden zijn.” De vertrekkende notaris heeft volop vertrouwen in haar opvolger. “Tips? Het komt vast en zeker goed! Dat ze een luisterend oor nodig heeft, hoef ik haar niet te vertellen. En met haar inlevingsvermogen is het ook prima in orde. Je moet als notaris open staan voor wat anderen aandragen. En punctueel zijn natuurlijk. Inderdaad, dat was ik ook, anders kun je dit werk niet doen.” Van der Valk zegt Zeewolde nog niet helemaal vaarwel. “Ik blijf lid van de Rotaryclub Zeewolde, waarvan ik penningmeester ben. Ik heb hier zóveel contacten opgebouwd, ik kan moeiteloos allerlei verbanden leggen. Ik denk dat ik in Zeewolde onderhand meer mensen ken dan in mijn eigen woonplaats, dat laat je niet zomaar los.”