Afbeelding

Staatsbosbeheer plant bomen in door essentaksterfte getroffen bos

Algemeen

ZEEWOLDE - Komende tijd start Staatsbosbeheer in de bossen rond Zeewolde weer met de jaarlijks inplant van bomen. Ten dele gaat dit om het weer beplanten van de open plekken die de afgelopen jaren zijn ontstaan als gevolg van de ’essentaksterfte’.

Deze ziekte heeft landelijk enorm huisgehouden onder de es. Flevoland is extra zwaar getroffen en het effect van deze ziekte is duidelijk waarneembaar. Met het verdwijnen van een groot areaal es uit Flevoland verandert het bosbeeld.

Menging

De es zou ooit de belangrijkste opvolger van de populier worden in Flevoland. Nu wordt deze rol overgenomen door mengingen van verschillende andere boomsoorten zoals de esdoorn. Naast de noodzaak snel weer nieuwe bomen te planten, blijkt bij calamiteiten zoals de essentaksterfte, hoe belangrijk het is bomen gemengd aan te planten. Zo wordt voorkomen dat het bos in de toekomst kwetsbaar wordt voor ziektes, blijft het duurzaam in stand en is het voortbestaan gewaarborgd.

Houtoogst

Ook het oogsten van hout blijft zo mogelijk. “Houtoogst is een regulier onderdeel van het bosbeheer, voorziet in de behoefte aan de waardevolle grondstof hout en houdt het bos afwisselend, belangrijk voor mens, plant en dier”, aldus boswachter. Dit jaar worden er in Zeewolde circa 160.000 bomen geplant. Dit is goed voor totaal ongeveer 75 hectare jong bos. De meeste inplant gebeurt in het Hoge Vaartbos, het Hulkesteinsebos en in het hondenlosloopgebied nabij het dorp Zeewolde.

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00