Afbeelding

Flevoland doet soepel georganiseerd in mondkapjes

· leestijd 1 minuut Algemeen

FLEVOLAND / ZEEWOLDE - Er hoeft maar iemand op te merken dat de organisatie van een vrijwilligersproject coördinatie kan gebruiken en een initiatief is snel gestart. Zo was het ook met het maken van mondkapjes voor de niet-acute zorg in Flevoland.

Vrijwilliger Karin Borgerding signaleerde dat de organisatie rondom ‘Vraag en Aanbod Mondkapjes’ in Flevoland effectiever kon, zocht belangeloze medewerking van een webbouwer, en had in no time een provinciebreed platform aan de gang. Vraag en aanbod van Flevolandse mondkapjes zijn nu beter te overzien en de oproep is eenduidig: doe mee!

“Als enthousiaste organisator ben ik ruim een week geleden in het ‘gat’ gedoken dat ik zag rondom die organisatie”, vertelt Karin. “Op Facebook was ik zelf zoekende naar een overkoepelende organisatie voor wie ik mondkapjes zou kunnen gaan naaien. Ik merkte dat deze voor Flevoland nog geen effectieve aansturing had en ben me vervolgens op de organisatorische invulling hiervan gaan richten.”

Naast de provinciale coördinatie is Karin eveneens verantwoordelijk voor de coördinatie van het Team Zeewolde. Belangeloze medewerking van webbouwer Smarijn uit Almere maakte mogelijk dat in zeer korte tijd een website in de lucht ging om vraag om aanbod effectiever samen te brengen. Op www.flevoland.maaktmondkapjes.nl kiest de bezoeker zijn woonplaats en zijn reden van bezoek, en zo krijgt de organisatie via contactformulieren eenvoudig inzicht in vraag en aanbod.

Een belangrijke info-pagina op de website legt uit: “In heel Nederland wordt momenteel door vrijwilligers actief en volgens strikte richtlijnen stoffen mondkapjes genaaid om te voorzien in het tekort. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de vraag vanuit de niet-acute zorg. Denk aan verzorgingstehuizen, thuiszorgorganisaties, gehandicaptenzorg, mantelzorg, enzovoorts. Let wel: een handgemaakt mondkapje biedt géén bescherming tegen Corona, maar zorgt er wel voor dat iemand minder snel anderen besmet, mocht die persoon onbewust Corona bij zich dragen. Voorwaarde is dat de gebruiker de richtlijnen over het gebruik van het mondkapje opvolgt.”

Karin Borgerding onderhoudt contact met o.a. Welzijn Zeewolde. Via die lijn is de actie binnen Icare, Allerzorg, Coloriet en bij de praktijkmanagers van de huisartsen bekend gemaakt. “De eerste aanvragen voor mondkapjes vanuit zorginstellingen, alsook privé-zorgverleners zoals kraamverzorgenden en mantelzorgers, zijn inmiddels bij ons binnen en een actief team van naaiers (man en vrouw!) zorgt dagelijks voor de productie. Daarnaast heb ik een fijn team van ondersteunende vrijwilligers die mij in de dagelijkse organisatie actief ondersteunen.” Het vrijwilligersnetwerk van Zeewolde laat zich rond deze mondkapjesproductie inmiddels niet onbetuigd, met één gezamenlijk doel: zoveel mogelijk zorgverleners in de niet-acute zorg voorzien in hun vraag naar mondkapjes. Alle beetjes helpen, en vele handen maken licht werk. Doneren kan ook, via de website. Aanbevolen!

Afbeelding