Medewerkers HR, recruitment, opleidingen en communicatie van Coloriet kijken uit naar de aanmeldingen.
Medewerkers HR, recruitment, opleidingen en communicatie van Coloriet kijken uit naar de aanmeldingen. Coloriet

Coloriet roept samenleving op: Support de zorg

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - In het westen van Nederland is het verzuim in de zorg zeer groot. Brancheorganisatie Actiz slaat alarm. In Flevoland is dit nog niet aan de orde. Wel hebben zorgorganisaties scenario’s voor als dit wel het geval is. Coloriet start daarnaast een campagne om de hulp van de samenleving in te roepen: “Support de zorg, kom een handje helpen”. 

Bestuurder Aukje Reinders: “Normaal kunnen wij vakanties en griepgolven prima aan. Maar deze coronacrisis is geen sprint maar een marathon met onbekende finishlijn. Een tijd waarin een uitzonderlijk beroep wordt gedaan op zorgprofessionals. Deze vreemde tijden vragen om kleurrijke oplossingen. Zowel voor onze zorgcentra als in de wijk.”

‘Wat als’-scenario

De zorgorganisatie wil een lijst aanmaken met namen van mensen die ze tijdelijk kunnen oproepen mocht dit bij heel groot ziekteverzuim nodig zijn. Het ‘wat als’-scenario. “Op die lijst kunnen ook mensen zonder zorgervaring. Wij bieden hen een online cursus van de Nationale Zorgklas. Deze vrijwilligers worden dan ondersteunend zorgverlener. Zij helpen bij het ontbijt of avondeten, leggen materialen klaar, ruimen op, lezen de krant met bewoners. Of maken een wandeling.”

Opfriscursus

De organisatie organiseert alle extra hulp op een verantwoorde manier door de komende weken alvast deelnemers te trainen. Verder zijn studenten met afgeronde medicatiemodule of mensen die een tijdje uit de zorg zijn, welkom. Coloriet biedt hen opleidingsmodules aan. Ook heeft zij eerder dit jaar met ROC Friese Poort een opfriscursus ontwikkeld. Wie na deze ervaring in de zorg wil blijven werken, kan bij Coloriet zich oriënteren op een opleiding of een vaste baan.

Verantwoordelijkheid in de regio voor inwoners

Coloriet wil met deze campagne proberen te voorkomen dat afschaling van zorg nodig is. Hoewel dit wel een uiterste optie is. “Wij hebben in de regio met elkaar een verantwoordelijkheid voor de zorg van de inwoners. Met extra handen willen wij de ziekenhuizen en onze eigen zorgmedewerkers ontlasten, en willen we voorkomen dat door afschaling van zorg mantelzorgers overbelast raken.”

Campagne

Speciaal voor de campagne heeft de zorgorganisatie een actiepagina op internet, www.coloriet.nl/handjehelpen. Hun vrijwilligers en kantoormedewerkers worden ook opgeroepen of ze de cursus van de Nationale Zorgklas willen volgen. Ook zijn mensen uit bijvoorbeeld de reisbranche, horeca en de vrijwilligers van de kerken welkom zich aan te melden. Er is een Facebookcampagne en volgende week staan advertenties in de regionale huis-aan-huis weekbladen in de gemeente Dronten, Lelystad en Zeewolde.