Afbeelding
Gemeente Zeewolde

Het Vraaghuis voor alle maatschappelijke vragen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Wethouder Winnie Prins verrichtte dinsdag 17 november de officiële opening van Het Vraaghuis aan Stevinweg 2. Bij de opening waren projectleider Maryam Satari en Cynthia Hoogveld (beiden MDF) aanwezig.


Het Vraaghuis werd in het leven geroepen met als doel één centraal punt in Zeewolde te hebben waar inwoners kunnen binnenlopen met al hun vragen. Er wordt een luisterend oor geboden en informatie, advies, ondersteuning en/of dienstverlening verstrekt. Vragen kunnen over alle mogelijke maatschappelijke onderwerpen gaan, zoals huishouding, huwelijk en relatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, mantelzorg, onderwijs en scholing, opvoeden en opgroeien, ouder worden, sociale contacten, vervoer, vrije tijd en dagbesteding, wetten en regels, werk, wonen en samenleven enz. enz. Diverse partners werken aan Het Vraaghuis mee: Gemeente Zeewolde, Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF), Icare, MEE IJsselhoevers, Meerinzicht, FlevoMeer Bibliotheek, Vluchtelingenwerk Nederland, Coloriet, Allerzorg, GGD Flevoland, Tactus, Amesthist, InteraktContour, Kwintes, Welzijn Zeewolde, JobHulpMaatje, UWV, Samen Een en Zeewolde voor Elkaar. Binnen Het Vraaghuis werken beroepskrachten en vrijwilligers van genoemde organisaties samen. Meestal kunnen zij direct antwoord geven op binnenkomende vragen, soms kan het nodig zijn een nadere afspraak te maken.

Wethouder Winnie Prins zei bij de digitale presentatie na de officiële opening trots te zijn dat Het Vraaghuis nu ‘eindelijk’ een eigen plek had gevonden in Zeewolde. “In 2010-2011 werd er al over gesproken”, ging ze terug in de tijd. “Er werd gevraagd om een breed informatiepunt. Daarna volgden er ontwikkelingen in het Sociaal Domein en werd er gesproken over een ontmoetingspunt dat nog dichter bij de inwoners zou staan. De MDF kreeg daarbij de voortrekkersrol. Het moest een laagdrempelige plek worden, waar mensen zo naar binnen zouden kunnen lopen. Diverse zorgpartners participeerden er uiteindelijk in mee en ik ben dan ook erg blij dat we het nu officieel naar buiten kunnen brengen.” Maryam Satari, namens de MDF projectleider van Het Vraaghuis, zei er eveneens veel zin in te hebben. “We willen heel laagdrempelig zijn en erop gericht zijn dat inwoners zo naar binnen kunnen lopen. We kunnen hen zo goed mogelijk op weg helpen door de juiste antwoorden te geven op de vragen waarmee ze komen.” Sinds 1 april was Het Vraaghuis officieus al open. Satari vertelde dat er in die tijd al honderden vragen waren binnengekomen, zoals: ‘hoe open ik een digitaal account?’, ‘mijn dochter luistert niet naar mij, wat kan ik het beste doen?’, ‘ik wil mij inschrijven voor een opleiding, kan iemand meekijken?’, ‘ik wil een betalingsrekening aanvragen, hoe doe ik dat?’ en ‘ik heb een brief ontvangen, maar ik weet niet wat er staat’.

Het adres van Het Vraaghuis is Stevinweg 2, 3891 EA Zeewolde. De openingstijden zijn: dinsdag 09.00-12.00 en 13.00-16.00 uur; woensdag 09.00-12.00 en 13.00-16.00 uur; donderdag 13.00-16.00 uur; vrijdag 09.00-12.00 uur (alleen voor geldzaken). Het Vraaghuis is gesloten op zaterdag, zondag en maandag. Voor meer informatie: www.hetvraaghuis.nl.