Afbeelding
Zeewolde Actueel

“Levant goed voorbereid op digitaal onderwijs”

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - De coronapandemie ontwricht al geruime tijd het openbare leven. Midden in die onzekere en onvoorspelbare tijd werd Remon Brink locatiedirecteur van RSG Levant. Grote vraag van leerlingen, ouders en docenten is wanneer er weer fysiek onderwijs mag worden gegeven. Die vraag heeft Brink vanzelfsprekend eveneens, maar de opvolger van Anne-Marie Leeuwenburgh ziet ook lichtpuntjes.

Extra tijdvak

Door corona leven we in een heel uitdagende tijd. Veel deuren zijn gesloten, maar dit is waarschijnlijk het intrappen van een open deur. “We hebben in de eerste periode veel geleerd, dat kon ik echt merken”, steekt Remon Brink (Dedemsvaart, 1979), sinds augustus locatiedirecteur van RSG Levant, van wal. “Het overschakelen op digitaal onderwijs kostte ons één middag. En het draaide, zonder veel problemen. Ik behoor echt niet tot diegenen die zeggen dat we net zo goed over kunnen schakelen op online onderwijs, want fysiek onderwijs is gewoon voor iedereen beter. Het schakelen ging nu wel veel sneller. We zeiden het hele jaar al dat de tweede golf eraan zou komen, in die zin waren we goed voorbereid. We hadden de programma’s zó gemaakt, dat iedereen er thuis direct mee aan de slag kon gaan. Alleen voor een vak als kunst lag het even iets moeilijker en gymmen werd helemaal onmogelijk.” Brink vindt het fijn dat er geen leerlingen ‘onder de radar’ verdwenen. “Iedereen is in meer of in enkel geval mindere mate actief”, knikt hij. Toch heeft de nieuwe locatiedirecteur wel zorgen, al ziet hij direct ook wel weer perspectief. “De meeste zorg heb ik over de examenklas, maar het is een bijzonder positieve zaak dat het examen is blijven staan voor onze leerlingen. Het is goed dat er een extra tijdvak komt. Leerlingen moeten normaal in het eerste tijdvak examen doen en kunnen herkansen in het tweede. Nu hebben ze de mogelijkheid hun examen te verdelen. Dat zorgt voor minder druk en geeft de mogelijkheid zich nog beter voor te bereiden. Het derde tijdvak is nieuw en is uiteraard op herkansen gericht. Heel praktisch betekent het dat onze leerlingen drie weken extra tijd hebben en het biedt ons de mogelijkheid die drie weken met ze te trainen.”

Open dag

Onder normale omstandigheden zou RSG Levant zaterdag 23 januari een open dag hebben georganiseerd voor basisschoolverlaters (en hun ouders). Heel lang streefde de school er nog naar fysiek iets mogelijk maken voor (uitsluitend) leerlingen, maar die hoop moest Brink laten varen. “Het kan gewoon niet, het wordt alleen online. We hebben voorbeeldfilmpjes gemaakt van alle delen van de school. Onze huidige leerlingen werden daarbij bevraagd. Natuurlijk zal er voor achtstegroepers en hun ouders wel de mogelijkheid zijn vragen te stellen. Dat zal via Zoom gebeuren.” Doordat het aantal basisschoolverlaters al jaren terugloopt in Zeewolde, is er op RSG Levant ook minder instroom. Dat staat voor Brink echter los van het ‘marktaandeel’ van zijn school. “Nu krijgen wij 42 procent van de achtstegroepers uit Zeewolde. Ik denk dat we minstens voor de helft moeten gaan. Ik vind het echt zonde dat kinderen anderhalf uur per dag moeten fietsen. Dat is het dubbele van de huiswerktijd, zo simpel is dat. Dan heb ik het natuurlijk niet over de vmbo’ers van Oriënt, die blijven ook langer in Zeewolde en het is fijn dat die mogelijkheid er is.”

Rondje basisscholen

Brink, die met zijn eveneens in het onderwijs werkzame echtgenote in Woudenberg woont, werkte voorheen op het Corlaer College in Nijkerk. Daar was hij aanvankelijk docent economie en aardrijkskunde en daarna negen jaar lang afdelingsleider onderbouw havo en atheneum. Zijn benoeming in Zeewolde kwam midden in coronatijd. “Nee, je zult mij niet horen zeggen dat ik me een andere start had voorgesteld”, schudt hij zijn hoofd. “Daar hebben we nu eenmaal allemaal mee te maken. Toch hoop ik dat er een tijd komt dat ik de ouders écht kan ontmoeten. Ik heb veel ruimte gevoeld om me in te werken en ondanks Covid hebben we veel aan onderwijsontwikkeling kunnen doen. Jongere kinderen zijn niet zo coronagevoelig, al weten we nog niet zo goed wat de Britse variant gaat doen. Ik wil Zeewolde nog beter leren kennen. Ik ben aan een rondje langs de basisscholen begonnen. Voor de laatste lockdown heb ik er al vier gehad, de andere zes volgen hopelijk snel.”

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56