Afbeelding
NMFF

Energielabel voor je woning, een nieuwe route

Algemeen

ZEEWOLDE - Het energielabel helpt om je woning comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat zien hoe zuinig je woning is, en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete. 

Huis verkopen betekent energielabel tonen
Op het moment dat een huis verkocht wordt moet de koper het energielabel kunnen inzien. Het label moet ook staan in de advertentie. De kosten van het energielabel verschillen tussen gemiddeld 190 euro en 100 euro. Dit is afhankelijk van de soort woning. Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur de prijs van het energielabel.  

De nieuwe route
Een energieadviseur zoeken kan via de website van Centraalregister Techniek. De energieadviseur komt langs om de kenmerken van de woning vast te stellen. Het bezoek duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online. De woningeigenaar ontvangt van de adviseur een pdf (document) met het label. Het label is tien jaar geldig. Op de website van Energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is.

Vragen over het nieuwe energielabel? Energieloket Flevoland kan daarbij helpen. Naast advies geeft zij ook graag nog tips hoe je gelijk al met energiebesparen kunt starten. Zo kan je in een aantal gemeenten gratis energie bespaar goodies reserveren, zoals radiatorfolie, tochtstrip en LED-verlichting. Reserveer via www.energieloketflevoland.nl/acties

Energieloket Flevoland is bereikbaar via de chat, mail (energieloket@nmfflevoland.nl) en telefoon (0320-252004).  Om op de hoogte blijven van het energienieuws en andere zaken kan je je aanmelden op de nieuwsbrief of volg het Energieloket Flevoland op Facebook en Twitter.