Afbeelding
Kirill - Unsplash

Erfgoedvereniging Heemschut: “komst datacentrum tast Flevolands landschap aan”

Algemeen

FLEVOLAND - Erfgoedvereniging Heemschut Flevoland vreest dat het ‘Programma Landschap van de Toekomst’ van de provincie Flevoland leidt tot een aantasting van het Flevolandse landschap. Dit schrijft Heemschut in haar zienswijze op het programma.

“Ondanks de lovende woorden van de provincie, over het landschap, ontbreekt het aan de wil tot bescherming. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Knardijk en ook voor het landschappelijke karakter van de A6.”

Het beeld dat de provincie van het Flevolandse landschap schetst, als een casco- en een ingenieurslandschap, is niet terecht, meldt de Erfgoedvereniging. “Zelfs de Noordoostpolder, waar het agrarisch karakter overheerst, was volwaardig genoeg om het op te nemen op de ‘Voorlopige Lijst Unesco Werelderfgoed Koninkrijk der Nederlanden 2010’.”

Gevreesd wordt dat de hoogopgaande bomenrijen, zo karakteristiek voor het polderlandschap, zullen verdwijnen als gevolg van verbeterdrift, omdat ze als monotoon te boek staan, dat wil zeggen gevoelig voor ziekten.

“Wat de werkelijke waarde is van het landschap, blijkt uit het datacentrum bij Zeewolde. Uit de pas gepubliceerde Milieu Effect Rapportage (MER) blijkt dat het datacentrum alleszins schadelijk is voor onder meer het landschap. Er wordt afgeweken van regeringsbeleid en in weerwil daarvan vindt superverrommeling plaats: open landschap wordt opgeofferd aan een dozencomplex.”

Vorig jaar stelde Heemschut al kritische vragen aan de gemeente Zeewolde over de voorgenomen plannen van het datacenter. Zo vroeg Heemschut zich onder meer af waarom het datacentrum op deze plek moet komen, terwijl juist landelijk een jaar geleden was afgesproken dat nieuwe datacentra in de Wieringermeer en Eemshaven worden aangelegd. 

De erfgoedbeschermers zijn bezorgd over de effecten van deze enorme verdozing in het Flevolandse landschap. “Op welke wijze houdt het plan rekening met de aanwezigheid van de cultuurhistorisch waardevolle Knardijk? De Knardijk is één van de oudste cultuurhistorisch waardevolle dijken van de Flevopolder?”, zo luidde een van de vragen.

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00