Rob Smeets (Zeewolde Liberaal)
Rob Smeets (Zeewolde Liberaal) Zeewolde Actueel

“Winnie Prins was al twee keer gewaarschuwd, nu was de maat vol”

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Winnie Prins vindt dat er ‘spelletjes zijn gespeeld’ toen zij op 28 juni door de gemeenteraad werd weggestuurd als wethouder. Rob Smeets (Zeewolde Liberaal), die de motie van wantrouwen indiende, denkt daar heel anders over. 

Geen twijfel

Smeets wijst er vooral op dat Prins al eerder was gewaarschuwd. In februari 2017 kreeg ze reeds een motie van afkeuring aan haar broek vanwege een katterig interview in het Financieele Dagblad en in december 2019 werd ze erop aangesproken dat ze cijfers van het RIVM in twijfel had getrokken. “Zelfs Leefbaar Zeewolde, haar eigen partij, zei toen dat dit niet weer mocht gebeuren. En dan gebeurt het toch”, steekt de initiatiefnemer van de motie van wal. Zelf volgde Smeets de verschillende forums op Facebook al enkele jaren niet meer (‘wat daar soms wordt gezegd, ik word er niet goed van’), nu was het een inwoner die hem op de avond voor de bewuste raadsvergadering een appje stuurde. “Of ik gezien had wat Winnie op het forum ‘Je bent Zeewolde als…’ over de coronamaatregelen had geschreven. Nee dus. Vervolgens kreeg ik enkele screenshots. Daarmee was het voor mij duidelijk. Nu ging ze gewoon te ver. En niet voor de eerste keer.” Smeets twijfelde geen moment. Een motie van afkeuring was voor hem een gepasseerd station en een eerdere waarschuwing had evenmin geholpen. De motie van wantrouwen lag in feite al klaar. “Eigenlijk had ze al twee gele kaarten gehad. Daarmee was ze als het ware dubbel gewaarschuwd. Ik belde Yvonne (van Bruggen, fractievoorzitter PvdA/GroenLinks, red) en vertelde wat ik van plan was. De burgemeester heb ik eveneens ingelicht, net als D66 en BurgerBelang. Of ze voor of tegen waren, maakte me niet uit, ik wilde dat de motie werd ingediend.” Smeets had wel een ‘donkerbruin vermoeden’ dat hij succes zou hebben. “Dat kon eigenlijk ook niet anders. Bij het interpellatiedebat in december 2019 riep de hele raad, zelfs Leefbaar Zeewolde, dat dit de allerlaatste keer geweest moest zijn. De wethouder nu weer laten ontsnappen zou ten enen male ongeloofwaardig zijn. Zeven partijen steunden de motie. Alleen Leefbaar Zeewolde deed niet mee en dat snap ik dan ook wel weer, je eigen mensen laten vallen doe je niet gauw.” 

Verantwoordelijkheid 

Achteraf ging het wegsturen van Prins als wethouder een geheel eigen leven leiden. Een gekozen volksvertegenwoordiger zou toch niet zomaar ontslagen kunnen worden, hoorde je links en rechts. Smeets schudt zijn hoofd. “Als raadslid was Winnie gekozen volksvertegenwoordiger, als wethouder was ze dat niet meer en werd ze bestuurder. Van jou wordt dan verwacht dat je het beleid uitvoert. Je kwetst mensen als je naar buiten toe daar je eigen mening op loslaat. Dat heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken. Binnen bepaalde functies horen nu eenmaal bepaalde verantwoordelijkheden. En kun je niet meer achter het beleid staan dat je uitvoert, neem dan je verantwoordelijkheid en stap op. Het viel op dat ze het laatste jaar vaak afwezig was. Natuurlijk mocht Winnie een eigen standpunt hebben over de coronamaatregelen, dat van mij is ook opgeschoven. Haar mening op internet rondbazuinen kon alleen niet, dat stond haar functie niet toe.” Ook de suggestie dat er sprake zou zijn geweest van een ‘complot’ of dat er een ‘spelletje’ werd gespeeld, spreekt Smeets pertinent tegen. “Dat hoor ik bij Leefbaar. Het is je reinste flauwekul. Dan zou ik vooraf iedereen in hebben moeten seinen, ook de coalitiepartijen, en dat heb ik bewust niet gedaan.”

Dubbel gevoel

Blij en voldaan kon Smeets zich na afloop echter niet voelen. “Ik heb ’s nachts slecht geslapen en had ’s morgens een gloeiende koppijn. Ik ben toen eerst maar eens een eind langs het strand gaan lopen. Weet je wat het is? Winnie steunde mij bij de bespreking van het BING-rapport over de integriteitskwestie, dit voelde voor mij dan ook wel enigszins dubbel. In de politiek heb je echter geen vrienden. Als raadslid heb je een controlerende taak. Ik heb niet gezegd dat Winnie Prins een vreselijke vrouw is, want dat is ze helemaal niet. Het gaat niet om de persoon, het gaat om de functie. En wat Winnie in haar functie deed, kon gewoon niet.”