Afbeelding
Eigen foto

Duikers van Qdiving gaan strijd aan tegen onderwater-afval

Algemeen

ZEEWOLDE - Elk jaar sterven tuinduizenden zeedieren en zeevogels door het eten van afval of doordat ze verstrikt raken in het afval in zee. Afval in zee tast leefomgevingen aan en is moeilijk te verwijderen. Zo’n 70% van het afval dat in zee terecht komt, zinkt naar de zeebodem. Alleen duikers beschikken over de vaardigheden om het afval onderwater aan te pakken. Echter voor duurzame verbeteringen moeten personen, bedrijven en overheden ervoor zorgen dat het afval, met name plastic, niet meer in zee terecht kan komen.

Het Ekermederstrand in Zeewolde heeft het langste strand van Flevoland, wel 3 kilometer lang. De eerste strandjes vlakbij De Jutter en de jachthaven worden het meest gebruikt door daggasten voor zwemmen en recreatie. Naast het strand zijn er veel kampeermogelijkheden. Volgens de eigenaar van het park is er onder water vast zwerfafval te vinden. 

“Aangezien wij een schoon milieu erg belangrijk vinden, gaan wij met onze duikvereniging jaarlijks ergens belangeloos onderwater afval opruimen”, laat Alice van Drie, secretaris van duikvereniging Qdiving, weten. “Dit jaar bezoeken onze duikers dus het Erkemederstrand. Met als doel het zwemwater veiliger te maken en natuurlijk het Erkemederstrand schoner, zodat iedereen er weer met plezier kan zwemmen.”

Via deze link kun je een YouTube filmpje kijken waar een paar duikers aan het ruimen zijn.