Afbeelding
Staatsbosbeheer Flevoland

Vogelgriep in de Oostvaardersplassen

Algemeen

FLEVOLAND – Over Europa trekt een heftige golf van vogelgriep. Vorige week trof Staatsbosbeheer in natuurgebied Oostvaarderplassen een aantal dode vogels aan. Middels onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research is het vermoeden bevestigd dat het hier gaat om vogelgriep (H5N1).

Bezoekers worden in voor publiek toegankelijke delen via bordjes geattendeerd. “Honden kunnen ziek worden van het eten van door vogelgriep aangetaste dieren (bron NVWA) en we hebben bezoekers gevraagd om dode en verzwakte dieren te laten liggen en niet aan te raken en honden aan de lijn te houden”, schrijft boswachter Hans-Erik Kuypers in zijn blog. “Helaas kunnen we niets aan de virusziekte zelf doen en kunnen we alleen maar hopen dat deze snel weer verdwijnt en dat de sterfte mee valt. Dat er nu vogels doodgaan is helaas onvermijdelijk.”

Dode vogels zullen niet worden verwijderd. “Tenzij de NVWA of andere daarvoor verantwoordelijke instanties ons daartoe oproepen. Het verwijderen van de dieren is voor grote delen van de Oostvaardersplassen onbegonnen werk. Zo is het moeras nagenoeg ontoegankelijk en zou het zoeken en verwijderen van dode vogels juist extra verstorend werken.”

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31