Lopers van Zeewolde Atletiek overhandigen het Bevrijdingsvuur aan de burgemeester
Lopers van Zeewolde Atletiek overhandigen het Bevrijdingsvuur aan de burgemeester Foto: Zeewolde Actueel

Lopers van Zeewolde Atletiek brengen Bevrijdingsvuur naar Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE ā€“ Op het Kerkplein heeft op woensdag 5 mei het Bevrijdingsvuur gebrand.

Tien lopers van Zeewolde Atletiek hadden het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald in Wageningen, waar het vuur tijdens een ceremonie voor het historische Hotel de Wereld, was ontstoken. Hiervandaan vertrokken loopgroepen het land in om het Bevrijdingsvuur als een ā€˜lopend vuurā€™ te verspreiden. Een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei.

De aankomst van het Bevrijdingsvuur rond 08.30 uur in Zeewolde luidde de lokale 5 mei activiteiten in, georganiseerd door de Oranjevereniging, bestaande uit een gezamenlijk vrijheidsontbijt op het Kerkplein, een speciale fietsroute langs de crashsites en een optreden van het lokale Shantykoor. Voordat de koffie werd geschonken en de broodjes gesmeerd werden, overhandigde de loopgroep eerst het Bevrijdingsvuur aan burgemeester Gerrit Jan Gorter, die het vuur op het Kerkplein ontstak, alwaar het tot 15.00 uur bleef branden.


Bevrijdingsvuur ontstoken op het Kerkplein - Zeewolde Actueel


Aanschuiven voor het Vrijheidsontbijt - Zeewolde Actueel

Het was de 5e keer dat Zeewolde Atletiek het Bevrijdingsvuur naar Zeewolde bracht. De tien lopers, verdeeld over vijf koppels, liepen de afstand Wageningen ā€“ Zeewolde, zoā€™n 67 km, in estafette vorm. Ieder koppel liep tien minuten en kon daarna veertig minuten rusten in de bus. Een begeleider reed op de fiets mee en bood daarmee een beetje licht op het nachtelijke en soms pikkedonkere traject.

In Ermelo haakten ook een 9-tal wandelaars van Zeewolde Atletiek aan, die het vuur ā€˜aftaptenā€™ waardoor er twee bevrijdingsvuren in Zeewolde gebracht werden. ā€œDe ceremonie in Wageningen en het lopen in de donkere nacht met het vuur blijft een indrukwekkende gebeurtenisā€, aldus de lopers.

Zeewolde Atletiek hoopt met het brengen van het Bevrijdingsvuur, samen met de Oranjevereniging, de waarde van Vrijheid en Vrede te kunnen benadrukken en een stukje bewustwording te creĆ«ren. 


Ook de vrijwilligers van het Rode Kruis hapten een broodje mee - Zeewolde Actueel

Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 18): Gevaarlijke mijn uit WO II onschadelijk gemaakt (1983) Algemeen 30 apr, 16:31