Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Iedereen hield van Thijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Een crash met een sportvliegtuig boven het Zwarte Meer kostte dinsdagochtend 28 juni de 24-jarige piloot in opleiding Thijs Ronda uit Zeewolde het leven. Ook zijn 63-jarige instructeur Auke Sieswerda uit Oosterbeek vond hierbij de dood. Dat vreselijke nieuws is haast niet te bevatten. Wat moet je zeggen? Ruim tweehonderd vrienden en bekenden van Thijs liepen vrijdagavond 1 juli mee in een tocht van Open Haven naar het woonhuis van Thijs en zijn familie in Horsterveld. 

Thijs volgde de pilotenopleiding van Transavia. Hij zou daarmee in de voetsporen treden van z’n vader Tonny, die ook piloot is. Dinsdagochtend steeg Thijs in een sportvlieg met z’n instructeur van vliegschool Zelf Vliegen vanaf Lelystad Airport richting Noordoost-Overijssel. Op de terugweg ging het mis. Vlak na 11.00 uur verdween het toestel van de radar en stortte het vliegtuig door nog onbekende oorzaak in het water tussen Genemuiden en Kraggenburg. Al snel kwam het nieuws naar buiten en in de loop van de dag gonsde het al door Zeewolde dat die 24-jarige leerlingpiloot Thijs weleens kon zijn. Dat bange vermoeden bleek keiharde werkelijkheid… 

Iedereen vrijdagavond kende Thijs. Dat kon soms heel ver teruggaan. Zo waren er leerkrachten en klasgenoten van zijn vroegere basisschool, Het Mozaïek. Thijs was ook een sportieve jongen. Wat heet, hij speelde in ‘Heren 1’ van volleybalvereniging Zeewolde. Al zijn teamgenoten waren er, evenals het bestuur van de vereniging. Voorts waren er veel mensen en vooral jongeren van de Protestantse Gemeente Zeewolde, waarvan Thijs actief lid was. Zo maakte hij in 2017 deel uit van de ‘Keniagroep’, een groep jongeren van verschillende kerken die met elkaar op werkvakantie naar het Afrikaanse land gingen en een ervaring opdeden voor het leven. Twee jaar later wilde Thijs mee naar Malawi, maar op het laatste moment liet hij zijn studie toch voorgaan. Van de kerk was er verder de BKL-groep, een afkorting die staat voor ‘Bijbel, kennis en leren’. Dat is niet alles, het mag bij de ontmoetingen natuurlijk ook gezellig zijn, reden waarom de letters net zo goed kunnen verwijzen naar bier, kaas en leverworst. Twee jaar geleden deed Thijs met zeven leeftijdsgenoten belijdenis van zijn geloof. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat in een boerenschuur aan de Dodaarsweg. De aangeslagen studiegenoten van Thijs waren vrijdagavond eveneens naar Zeewolde gekomen, maar ach, wie was er niet? Stefan Brouwer, een van de leiders van de Keniagroep uit 2017, vertelde bij Enter waar de gezamenlijke wandeling langs voer: eerst over de dijk richting ‘potloden’ en vervolgens via Het Kruispunt naar het woonhuis van de familie. Bart Vrieling van de Jongerenkerk sprak daarna een kort gebed uit. Het werd onderweg één langgerekt lint. Tranen, hand in hand, armen om elkaars schouders, het gebeurde en het mocht allemaal. Bij Thijs’ woonhuis werden bloemen gelegd en lichtjes ontstoken. Vrienden zongen er het hoopvolle lied ‘Thy Word is a lamp’ (naar Psalm 119). Ook was er stilte, want woorden schieten op zulke momenten altijd tekort. Het er zijn zei misschien wel veel meer en dan ook nog met zovelen. Iedereen wenste dat de ouders Tonny en Fokelien, Thijs’ zusjes Sarah en Eva en vriendin Kim iets van die warmte mochten voelen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding