Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Tussenvoorziening De Komeet biedt plek aan kwetsbare inwoners

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – In ‘De Komeet’ op Planetenveld 35 komen 23 appartementen, waarvan er 17 bestemd zijn voor inwoners die door omstandigheden tijdelijk een extra steuntje in de rug nodig hebben. Vanaf januari 2023 kan het complex in gebruik worden genomen.

De Komeet is bedoeld als tussenvoorziening om kwetsbare mensen tijdelijk een woonplek te bieden. In principe is het de bedoeling dat de doelgroep binnen twee jaar (weer) op zichzelf woont, maar er is een uitloop mogelijk tot vijf jaar. Een deel van de betaalbare woningen wordt gehuurd door mensen met een ondersteuningsvraag, zoals woon-, financiële- of psychosociale ondersteuning. De bewoners huren zelf de woonruimte en krijgen ondersteuning van professionals waar nodig. 

In een deel van de wooneenheden komen mensen zonder een ondersteuningsvraag. Zij huren de overige zes appartementen. Hierdoor ontstaat een zogenoemde magic mix: een gemeenschap van ‘vragende’ en ‘dragende’ bewoners. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht over ‘huismeesters’ en ‘gangvertegenwoordigers’. Door de mix is de kans groot dat de bewoners een ‘zo normaal mogelijk leven’ hebben. De wens bestaat om ook jongeren tot 23 jaar met een ondersteuningsvraag in de tussenvoorziening te laten wonen. In hun geval hebben zij huurtoeslag nodig en zal de prijs voor hun wooneenheid met ca. € 190,- per maand omlaag moeten (de laagste huurprijs van een woonvoorziening bedraagt € 633,-).

De tussenvoorziening draagt bij aan een inclusieve samenleving, waarin mensen zich kunnen ontwikkelen in een eigen woning, in de eigen wijk en met een netwerk om zich heen. Wethouder Winnie Prins noemde de voorziening donderdagmorgen 17 november bij het gemeentelijke persuurtje ‘een lang gekoesterde wens’. Zij verving haar collega Erik van de Beld, die Sociaal domein in zijn portefeuille heeft, maar familie heeft die bij het project is betrokken.

De gemeente had al enkele jaren de wens voor een specifieke voorziening voor haar kwetsbare inwoners. Dat werd in februari 2021 wat meer concreet met de vaststelling van de intentieovereenkomst ‘Tussenvoorziening Zeewolde’. Deze werd in april van dit jaar bekrachtigd en in september werd de gemeenteraad over alle ins en outs bijgepraat.

De Komeet is in samenwerking van de gemeente Zeewolde met GGz Centraal, ’s Heerenloo, MDF en Woonpalet ontwikkeld. 

Afbeelding
Oude windmolens volgens Theun Schaaf mogelijk antwoord op toenemende energievraag Algemeen 8 jun., 17:57
Afbeelding
Coloriet bewoners Theo, Joke en Christina genieten van zijspanritje Algemeen Instagram 8 jun., 17:09
Afbeelding
Markante verkeerstoren Lelystad Airport krijgt plek in Madurodam Ingezonden 8 jun., 16:00