Afbeelding
Foto: Han Koopman, LOZ

Projectontwikkelaar Erik Schot zou graag ‘iets met gemeentehuis’ doen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Projectontwikkelaar Erik Schot, directeur van Blue Banner RED, was dinsdagavond 24 januari te gast bij de Lokale Omroep Zeewolde in het wekelijkse programma Zeewolde Kiest. Schot ging in op de gevolgen die de stikstofwetgeving momenteel heeft op de woningbouw, maar ook vertelde hij over actuele voor Zeewolde(naren) interessante projecten. 

Geen vrijstelling meer

Schot vertelde in de uitzending allereerst wat het werk van een projectontwikkelaar precies inhoudt. “Je koopt een locatie en op basis van de opties die er dan zijn ga je die transformeren tot wat je graag wilt realiseren of je krijgt een stuk grond toebedeeld van een gemeente en gaat daar vervolgens mee aan de slag”, schetste hij de verschillende mogelijkheden. Een projectontwikkelaar moet altijd rekening houden met bepaalde risico’s, maar dit is volgens de oud-Zeewoldenaar ‘part of the job’. “We kopen de locatie op, we maken er vervolgens een project van en proberen die dan af te zetten aan beleggers of individuele kopers. Natuurlijk calculeer je wel van tevoren in hoe groot de kans van slagen is.” Door een uitspraak van de Raad van State heeft de bouw geen vrijstelling meer bij het realiseren van huizen en zullen er eerst stikstofrechten moeten worden verkregen. Schot zei hier niet echt blij mee te zijn. “Het is wéér extra werk, het komt erbij naast alle onderzoeken die we al moesten overleggen, als milieucirkels, hoeveelheid verkeer en aanwezige flora en fauna. Dan moeten we ook nog een schatting maken van hoe het leefklimaat er over twintig jaar uitziet. Nu komt er dit weer bij en wordt het wel héél veel.” Volgens Schot is er bij het stikstofvraagstuk vooral sprake van een ‘juridische discussie’. “Feitelijk komt er in de bouw helemaal niet zoveel stikstof vrij, in ieder geval is het van tijdelijke aard. We moeten nu al overal gasloos bouwen. Je hebt na de bouw alleen nog auto’s die stikstof uitstoten en die worden ook steeds meer elektrisch. Ik zie het als een marginaal probleem, maar we hebben er wel mee te maken, ook in Zeewolde.”

Starters

De leegstand van de voormalige bibliotheek op de eerste verdieping van het Ravelijn was velen al langere tijd een doorn in het oog. Erik Schot ontwikkelde met zijn Blue Banner plannen om het pand om te bouwen naar liefst 29 appartementen, waarbij de buitenkant er hetzelfde uit blijft zien. “Deze transformatie zal het centrum naar een hoger niveau tillen”, zei hij er eerder over. Dinsdagavond ging Schot in de uitzending van Zeewolde Kiest nader in op ‘Het Bastion – Ravelijn Zeewolde’. “Dit plan past in de visies die we hebben op het centrum én wonen, met vooral ook aandacht voor startende jongeren en kleine huishoudens. In totaal komen er 19 tweekamerappartementen van 40 tot 60 m2 en tien driekamerappartementen van 75 tot 80 m2. De doelgroepen kwamen elders eigenlijk nauwelijks aan bod. Het draagt tevens bij aan de vitaliteit van het centrum. Het is heel belangrijk dat er jongeren in het centrum komen wonen, omdat zij zodoende een bijdrage leveren aan de levendigheid ervan.” Schot realiseerde zich wel dat het gebouw zijn beperkingen kende. “Het gaat ook om de transformatie van iets wat eerst een heel andere functie had. Maar als je bedenkt dat die grote bibliotheek van voorheen kan worden opgesplitst in 29 appartementen en dat die allemaal zicht naar buiten houden, ga je je realiseren dat dit echt een nieuwe aanwinst voor Zeewolde wordt. Ik vind het echt een waanzinnig leuk plan!” 

Lef tonen

De projectontwikkelaar zou de projectontwikkelaar niet zijn, als hij zijn mening niet had gegeven over de locatie waarop het gemeentehuis in de jaren ’80 werd neergezet. “Het gemeentehuis blokkeert de kracht van het water ten opzichte van het centrum, zo simpel is dat. Het gebouw staat er eigenlijk helemaal verkeerd. Het is een uitdaging en het zou ook van lef getuigen om daar iets mee te doen. De locatie kan vele malen aantrekkelijker worden gemaakt. Ik weet zeker dat Zeewolde er een stuk beter van zou worden.”