Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Vrijheidsvuur in Zeewolde ontstoken

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Het Vrijheidsvuur op het Kerkplein brandt. Burgemeester Gerrit Jan Gorter ontstak het vuur vrijdag rond 09.00 uur op een centrale plek voor De Meermin, waar het als symbool voor hoe kostbaar en kwetsbaar vrijheid is, tot het eind van de dag zal branden.

De burgemeester kreeg het vuur aangereikt door een groep lopers van Zeewolde Atletiek. Zij hadden het vrijheidsvuur die nacht op het 5 mei Plein in Wageningen opgehaald. Wethouder Helmut Hermans was daar aanwezig om het vuur aan de Zeewoldenaren te overhandigen. Vervolgens werd het door de lopers als een ‘lopend vuurtje’ naar Zeewolde gebracht.

Pont gemist

Het hardlopen gebeurde in estafettevorm. De 80km lange route ging over de donkere Veluwe, waarbij de begeleiders op de fiets de lopers voorzagen van wat licht, naar Putten, waar wandelaars van Zeewolde Atletiek zouden aanhaken, om vandaar het vuur te verdelen over twee groepen. Een onverwachte wegomlegging zorgde echter voor een kink in de kabel. De hardlopers moesten omlopen. De aansluiting tussen de groepen liep mis en daardoor zagen de wandelaars de pont zonder hen wegvaren. Hierdoor moesten familie en vrienden, die al met bloemen klaarstonden, iets langer wachten om de lopers te verwelkomen. Eenmaal aangekomen werd de fakkel overhandigd aan de burgemeester die na een korte toespraak het vrijheidsvuur ontstak. Na alle inspanning wachtte de lopers, een zeer verdiend, goed verzorgd ontbijtje.

De estafette waarbij ruim duizend lopers het vuur jaarlijks vanuit Wageningen naar alle delen van Nederland verspreiden is een symbool van de bevrijding van Nederland en vormt een belangrijke overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei.

Het Vrijheidsvuur staat symbool voor leven in vrede en vrijheid. Zeewolde Atletiek hecht veel waarde aan de betekenis van het Vrijheidsvuur. “Wij vinden het belangrijk, zeker nu, met in gedachten de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oost Europa, dat mensen in vrede en vrijheid in een rechtvaardige wereld kunnen leven. Zo’n wereld is niet vanzelfsprekend. Daar is blijvende inspanning voor nodig. Daar willen wij ons,  in nauwe samenwerking met vrijwilligers van de Oranjevereniging, voor inspannen”, aldus de atletiekvereniging.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding