De ondertekenaars v.l.n.r.: Helmut Hermans, wethouder Volkshuisvesting gemeente Zeewolde), Gerrit Bos, directeur-bestuurder Woonpalet, Jan Zwaan, voorzitter Vereniging Huurders Belangen Zeewolde (HBZ) en Barbara ten Klooster, Directieadviseur Maatschappelijke Opgave bij De Alliantie
De ondertekenaars v.l.n.r.: Helmut Hermans, wethouder Volkshuisvesting gemeente Zeewolde), Gerrit Bos, directeur-bestuurder Woonpalet, Jan Zwaan, voorzitter Vereniging Huurders Belangen Zeewolde (HBZ) en Barbara ten Klooster, Directieadviseur Maatschappelijke Opgave bij De Alliantie Foto: Zeewolde Actueel

Woningcorporaties, huurdersbelangen en gemeente ondertekenen ‘prestatieafspraken wonen’

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Woonpalet gaat in 2024 meer huurwoningen toewijzen aan specifieke doelgroepen, zoals middeninkomens en startende onderwijzers. Dit is een van de belangrijke afspraken die zijn vastgelegd in de Prestatieafspraken Wonen 2024 – 2025.

Donderdag 14 december kwamen vier partijen bijeen, t.w. Huurdersbelangen Zeewolde (HBZ), gemeente Zeewolde, woningcorporaties Woonpalet en De Alliantie, om de afspraken te bekrachtigen met een handtekening. Voor De Alliantie, met lokaal zeventig sociale huurwoningen in haar portefeuille, was het de eerste keer dat zij heeft meegewerkt aan de opstelling van de afspraken.

Acht thema’s

De prestatieafspraken zijn onderverdeeld in acht thema’s te weten: huisvesting reguliere doelgroepen en woonruimteverdeling, huisvesting nieuwkomers, fysieke en sociale leefbaarheid en veiligheid, verkoop woningen, duurzaamheid en klimaat, wonen en zorg, nieuwbouw en procesafspraken.
Met het ondertekenen van de prestatieafspraken beloven de partijen zich samen in te spannen voor het in stand houden en positief bevorderen van goed wonen in Zeewolde. Zij tonen zich unaniem tevreden over de inhoud en het proces, dat is gevormd op basis van gelijkwaardigheid en samenwerking.

Na evaluatie van de prestatieafspraken 2023–2025 dit najaar, zijn er een aantal belangrijke acties en afspraken die in 2024 worden uitgewerkt en/of in gang gezet.

Woonruimteverdeling

Zo zal Woonpalet in 2024 een groter percentage van huurwoningen toewijzen aan middeninkomens (15%), waarvoor het minimale percentage voor huishoudens met een laag inkomen eenmalig wordt verlaagd van 92,5% naar 85%. Voor de middeninkomens (tussen de €45.000 € 60.000) worden o.a. in de Molenbuurt twaalf appartementen gerealiseerd. Deze woningen zijn al toegewezen.

Om het aantrekkelijker te maken voor startende onderwijzers in Zeewolde, worden twee woningen met voorrang beschikbaar gesteld. Deze pilot wordt eind 2024 geëvalueerd.

Het project van vier pauzewoningen in de Schelpenbuurt, gestart in 2022, voorziet in de behoefte van mensen die dringend een woning nodig hebben. Huurders kregen een contract voor twee jaar, in de verwachting dat zij binnen deze termijn zelfstandig een andere woning zouden vinden. Zomer 2024 lopen de eerste 2-jarige huurcontracten af. Eén woning is al opgezegd in verband met doorstroming. Deze pilot wordt jaarlijks geëvalueerd door gemeente, MDF en Woonpalet.

Duurzaamheid

Woonpalet zet ook vol in op verduurzaming van de woningvoorraad en stimuleert huurders om van het gas af te gaan. “Belangrijk is dat de verduurzaming voor de huurders minimaal kostenneutraal is”, voegt Jan Zwaan, voorzitter HBZ, toe. Daarnaast is de taak van Woonpalet om bij te dragen aan het voorkomen van energiearmoede onder huurders nu opgenomen in de prestatieafspraken.

Nieuwbouw

Wat betreft nieuwbouw streeft Woonpalet ernaar de komende jaren dertig nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Om dit te financieren, zullen de komende jaren jaarlijks twintig woningen, voornamelijk 4-kamer ééngezinswoningen, in de verkoop gaan. Dit zal resulteren in een langzamere groei dan verwacht van de sociale huurvoorraad in Zeewolde (tien woningen per jaar).

Starterslening

Om starters op de kopersmarkt mogelijkheden te bieden, worden de voorwaarden van de Starterslening opnieuw bekeken. Begin 2024 wordt de evaluatie in de gemeenteraad besproken.

Voorts organiseren gemeente en Woonpalet volgend jaar een ‘groene dag’ in de wijk, waarbij bewoners geholpen worden hun (voor-)tuin te vergroenen. Ook wordt er gewerkt aan een plan voor de invulling van de locatie Zevenster.

Het volledige document met prestatieafspraken is hier  in te zien, alsook op de websites van de betrokken partijen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding