-
- Logo

Krantenbezorger in pionierstijd: de 19-jarige Erwin doorkruiste ‘s nachts de vrijwel nog lege, uitgestrekte polder

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Op onze oproep aan inwoners om in het kader van het jubileumjaar van Zeewolde verhalen en anekdotes met ons te delen uit de afgelopen veertig jaar, zijn al een aantal mooie reacties binnengekomen. Zoals het verhaal van Erwin Sukkel. 

Al voordat Zeewolde officieel bestond, bezorgde Erwin Sukkel de ochtendkrant in de uitgestrekte polder. Van 1983 tot 1991 doorkruiste hij als een moderne Don Quichot, maar dan met een krantenwijk, de weidse polder in zijn auto, volgeladen met nieuws van de dag. Een dagelijkse rit van zo’n 300 kilometer, zes dagen per week. Hoewel dit klinkt als een zware taak, kijkt Erwin terug op een “gruwelijk leuke tijd”.

Bijzondere krantenwijk

Erwin, destijds woonachtig in Nijkerk, was 19 jaar toen hij zijn bijzondere krantenwijk begon. “Ik haalde de kranten – de eerste druk - op in Hoevelaken en begon vervolgens rond twee uur s ’nachts aan mijn bezorgronde. In het begin stonden er alleen maar boerderijen en het chauffeurscafé De Trekker. In 1984 verrees het eerste blokje huizen aan het Flevoplein. Twee bewoners hadden een abonnement op de krant”, weet hij nog. “Toen het dorp groter werd, kwam er een krantenbezorger bij om de abonnees in het dorp te bedienen.”

Erwin leverde ook kranten voor de losse verkoop bij de haven, ‘zodat mensen met een bootje een krantje konden kopen’, bij de eerste supermarkt aan het Flevoplein en bij De Eemhof. “Daar deed ik dan een bakkie koffie bij de receptie.”

Lege wegen

De krantenbezorger reed hele nachten zonder iemand tegen te komen. “Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Je kon overal vol gas rijden, stoplichten waren er niet. Als de politie of boswachter een auto zagen rijden, wisten ze dat ik het was.” Dat gold ook voor de piloten van de sproeivliegtuigjes. “Ik legde altijd een krantje neer bij de opstartplek en dan scheerden ze even later, zonder dat ik het doorhad, vlak over mij heen.” Erwin moet nog lachen als hij eraan terugdenkt.

Wat hij op de donkere polderwegen wel vaak tegenkwam, waren reeën. “Ik heb er een flink aantal aangereden. Ik kwam er zelf altijd goed vanaf, maar heb wel veel schade gereden.”

Uitdagingen

Sneeuw en ijs vormde een andere uitdaging. “Het gebeurde weleens dat ik daardoor mijn wijk niet kon afmaken. Dan kregen sommige abonnees een dag later de krant mét de krant van die dag ervoor. Niemand die daarover klaagde, er was begrip.”

Voor dichte mist bedacht Erwin een oplossing: “De opritten naar de boerderijen waren allemaal even lang: 500 meter. Dan zette ik aan het begin mijn dagteller op nul en bij 400 meter remde ik, want dan wist ik dat de bocht kwam en je dicht bij de woning was.”

Autopech overkwam de bezorger ook weleens. “Dan moest je naar de eerstvolgende boerderij lopen. Als je dan om drie uur ’s nachts aanbelde en zei dat je de krantenbezorger was, hielpen ze altijd meteen.”

Dubbele wijk

Op een gegeven moment bezorgde Erwin twee ochtendkranten. “Eigenlijk mocht dat niet vanwege concurrentiebeding. Ik was mijn tijd ver vooruit, want tegenwoordig worden meerdere krantentitels door één persoon bezorgd.”

Door nieuw beleid, waarbij bezorgers maar een bepaald aantal kilometers per wijk mochten rijden, werd het buitengebied in 1990 onderverdeeld in drie bezorgwijken. Dit maakte het voor Erwin minder interessant, en zo stopte hij. “Maar zonder die nieuwe regels had ik het toen graag nog blijven doen!”

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zeewolde 40 jaar: Verhalen gezocht!

Heeft u ook een onvergetelijk moment, een bijzonder verhaal of een grappige anekdote meegemaakt in de afgelopen veertig jaar? Of kent u iemand die een indrukwekkende ervaring wil delen? Of het nu gaat om een historische gebeurtenis, een hartverwarmend initiatief, een bijzondere ontmoeting of een hilarisch voorval - wij willen het horen!

Stuur uw reactie (max 400 woorden en een foto) naar redactie@zeewolde-actueel.nl, Instagram of onze Facebookpagina en wie weet schittert uw bijdrage dit jaar in de Zeewolde Actueel!