Afbeelding
Eigen foto

Trouwe bezorger in het zonnetje: Michel Zrour. Hij bezorgt elke dinsdag Zeewolde Actueel in het buitengebied

· leestijd 2 minuten Algemeen

BrugMedia, onder meer uitgever van Zeewolde Actueel, bestaat 30 jaar. In dit kader zetten wij een trouwe lezer en twee trouwe bezorgers van de krant in het zonnetje. Als dank hebben zij van BrugMedia een leuke cadeautje ontvangen. 

Michel Zrour bezorgt elke dinsdag Zeewolde Actueel in het buitengebied 

ZEEWOLDE – Al ruim acht jaar brengt Michel Zrour de Zeewolde Actueel rond in het buitengebied. Hij zoekt de brievenbussen op bij in totaal zo’n 350 boerderijen. Ook pikt hij de campings mee. Wie Michel in z’n zwarte Fiatbusje op de buitenwegen ziet rijden, hoeft er niet aan te twijfelen dat het dinsdag is.

Michel Zrour (54) weet nog dat eindredacteur Henny Moerland hem vroeg of hij er iets voor voelde Zeewolde Actueel in het buitengebied rond te brengen. “Voor die tijd waren er altijd problemen geweest met de bezorging, de helft kreeg ‘m wel, de andere niet”, werd Michel daarbij verteld. Kranten bezorgen was nieuw voor de aangesprokene. “En ik wist eerst niet eens dat het buitengebied nog verder ging dan Trekkersveld, haha! Ach, daar kom je snel genoeg achter. Het gebied loopt helemaal van Almere tot aan Lelystad en Harderhaven, het is echt gigantisch groot! De route is in totaal 250 km lang, je bent serieus een hele dag bezig.”

Wennen

De bewoners van het buitengebied waren al snel blij dat er eindelijk wél goed werd bezorgd, voor Michel was het echter wel even wennen. “Na de eerste keer dacht ik: dit doe ik echt nóóit weer. Het kon ook niet eens in één dag. Nu was dat trouwens logisch, ik wist niet waar de brievenbussen stonden en ik kende de route evenmin nog. Ik wilde het in het begin ook allemaal veel te snel doen, maar ik merkte al heel gauw dat dat heel weinig zin had. Ik stapte eerst zelfs nog uit, maar dat bleek niet handig. Ik besloot om het even een paar weken de tijd te geven. Dat hielp. Het ging steeds gemakkelijker. Toch ben ik er nog steeds elke dinsdag zeven uur mee bezig en dan moeten er onderweg geen gekke dingen gebeuren.”

Ongelukken heeft Michel nog nooit gehad (‘afkloppen!’), wel vindt hij dat hij werk heeft dat je geconcentreerd moet blijven doen. “Als je even niet oplet, rij je zo de sloot in! Daarbij ben je afhankelijk van het weer, verkeer op de weg en niet te vergeten alle mogelijke wegwerkzaamheden. Het kan daardoor gebeuren dat ik kilometers om moet rijden voor één krantje. Voor al die grote trekkers ga ik altijd de berm in met mijn busje. Ik heb onderhand wel geleerd dat ik geen haast moet hebben.”

Honden

Voor zijn dagelijkse boterham is Michel werkzaam bij een webshop. Hij kan daarbij zijn eigen tijd indelen. De dinsdag kan hij daardoor reserveren voor de krant. “Ik krijg de krant tegenwoordig binnen om kwart over zeven, half acht. Hij is dan al gevouwen. Je weet niet hoeveel dat scheelt! Om kwart voor negen stap ik de auto in. Ik begin dan bij de Ossenkampweg richting Harderhaven.” Michel kent ondertussen alle boerderijen en de wegen er naartoe op z’n duimpje. “En elke boerderij heeft minimaal één hond. Je hebt hele leuke, lieve honden, maar je hebt er ook die nog steeds m’n banden lek proberen te bijten.”

Foto’s

Een van Michels hobby’s is fotografie. Lezers van de sportpagina zullen ‘m kennen van z’n fraaie voetbalfoto’s. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Michel voor onderweg regelmatig z’n camera meeneemt. “Ik zie zoveel! Beesten, vogels, supermooie luchten, gekke mensen, afgezette gebieden, kippen die geruimd moeten worden, er is altijd wel iets…”

Michel kan ook genieten van de ‘enthousiaste spreuken’ die hij bij ‘hoogtijmomenten’ tegenkomt. “Als iemand 18, 40 of 50 wordt bijvoorbeeld. Vorig jaar leek het wel of iedereen 50 werd. Hoe ze elkaar dan in de maling nemen! ‘Als je seks wilt hebben, moet je drie keer toeteren’, dat werk. Ze zijn maar druk met elkaar...”

Waardering

Eén keer hing een ‘buitengebieder’ een bedankkaartje aan z’n brievenbus. “Voor de bezorger van Zeewolde Actueel in de zwarte Fiat. Met 35 euro erbij. Dat geeft energie. En heel vaak zitten mensen op hun praatstoel. Of ze zwaaien alleen maar. Ik zie dat als een stuk waardering, het geeft aan dat ze uitkijken naar de krant.” Er moet altijd iets te mopperen blijven. “O, zeker! Van wegafzettingen word ik nog steeds niet vrolijk. En wat denk je van de slijtage aan m’n Fiat? 350 keer aan komen rijden, remmen, weer optrekken, dat kost veel onderhoud. Maar als ik dan zo’n kaartje krijg, ben ik dat allemaal vergeten.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding