Afbeelding
Anita Westers

Agrarisch buitengebied al goed op weg in strijd tegen ondermijning

· leestijd 1 minuut Politie

ZEEWOLDE – De actie ‘Week van het buitengebied’ waarin politie en boa’s samen ‘de boer op’ gingen om met bewoners en ondernemers in het buitengebied het gesprek aan te gaan over (signalen van) ondermijning is zeer positief ontvangen. In totaal zijn er 275 adressen bezocht.

Aan de eigen keukentafel konden bewoners op hun gemak hun verhalen delen. Enkele agrariërs gaven aan wel eens benaderd te zijn geweest om een schuur te verhuren, en dat ze daar geen goed gevoel bij hadden. “Verder was het dit jaar opvallend rustig”, meldt de politie. “Dat komt waarschijnlijk mede door de beveiligingsmaatregelen die de bewoners en ondernemers getroffen hebben en ook de goede onderlinge verbinding via de diverse groepsapps die zij hebben opgericht. Signalen worden op deze manier sneller opgepakt en gedeeld.”

Samen met andere Flevolandse gemeenten werkt Gemeente Zeewolde aan een toekomstbestendige aanpak van de veiligheidsproblemen die spelen in het uitgestrekte buitengebied. Uit een enquête (onderdeel van het project Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied) in 2020 kwam naar voren dat een aanzienlijk deel van de bewoners en ondernemers uit het Zeewoldens buitengebied zich regelmatig onveilig voelt. De oorzaken lagen vooral in de (GPS)diefstallen, inbraken, verdachte auto’s met personen die op de weg stil staan of de erven oprijden, bedreigingen en vage briefjes in de brievenbus. Met het opstarten van diverse WhatsAppgroepen, het verspreiden van nieuwsbrieven met onder meer preventietips (Waar moet je op letten?, Wat zijn verdachte omstandigheden? Hoe kun je zaken melden?) een XTC-geurkaart en folders in meerdere talen om ook arbeidsmigranten erbij te betrekken, werden de eerste maatregelen genomen.

“Deze actie Week van het Buitengebied past in de aanpak. Het was een soort bewustwordingsronde”, aldus de politie. “Een laagdrempelige manier om bewoners bewust te maken van de signalen en gevaren van ondermijning en het verhogen van de meldingsbereidheid.”

Ook burgemeester Gorter liep een ochtend mee met de politie. “Wat opviel was hoe snel er gereageerd werd. Was boer 1 niet thuis dan wist boer 2 al dat we daar waren”, vertelt hij lachend. “Het is goed te zien dat er goed met elkaar omgegaan wordt. Er heerst een gevoel van ‘nabuurschap’. Als een agrariër op het land bezig is en weet dat er een loods of schuur dichtbij leeg staat dan weten ze dat dat extra aandacht vraagt en wordt daar opgelet. In het buitengebied zijn zij onze ogen en oren. Ze hoeven verder niets te doen, alleen melden als er vermoedens zijn van ondermijnende of anderszins illegale activiteiten. Zo helpen we samen ons buitengebied veilig te houden.”

Meldingen doen kan bij de gemeente, wijkagent (via politie.nl) of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.