Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

“In de papieren editie lees je echt meer dan alleen via internet”

· leestijd 4 minuten Algemeen

BrugMedia, uitgever van onder meer Zeewolde Actueel, viert haar 30-jarig bestaan. Special voor dit jubileum was er een interview met Henny Moerland, de voormalig eigenaar van Zeewolde Actueel. 

Dankzij Henny Moerland bleef Zeewolde Actueel 

ZEEWOLDE – In 2019 verkocht Henny Moerland ‘haar’ Zeewolde Actueel aan BrugMedia. Samen met haar man Jaap had zij in 1990 aan de basis van de krant gestaan. En toen Jaap in september 2005 overleed, ging Henny door. Het gebeurde regelmatig dat ze er zeven dagen per week mee bezig was. Maar dat kostte wel wat van haar. 

Jaap Moerland (1938-2005) was oorspronkelijk inkoper van levensmiddelen. Hij had een goed zakelijk inzicht en was een echte doorzetter. Tot hij in 1978 door een operatiefout een dwarslaesie kreeg en in een rolstoel belandde. Zijn vrouw Henny verzorgde hem. Zij herinnert zich nog dat in 1989 in Zeewolde Aktueel (toen nog met een ‘k’ geschreven) een oproep stond voor een secretaris/penningmeester. “Dat leek me net iets voor hem. Ik dacht dat hij met zijn zakelijke instinct wel iets kon betekenen voor het plaatselijke weekblad. Eigenlijk was het tot dat moment een soort mededelingenblaadje van de plaatselijke sportverenigingen. In 1990, maar net een jaar later dus, waren ze van plan Zeewolde Aktueel al weer op te heffen. Dat wilde Jaap niet. Hij stelde voor dat wij het geheel gingen overnemen en er een echte krant van zouden maken.”

Verbinding leggen

Jaap gooide al zijn ziel en zaligheid in de nieuwe huis-aan-huis krant en dat sloeg aan. Henny zag haar man helemaal opbloeien. “Hij had echt zoiets van ‘ik mag er nog zijn en ik kan het nog’. Dat gaf hem energie. Ons doel was een verbinding te leggen tussen de Zeewoldenaren en de winkeliers, sportclubs, toneelvereniging enz. Zeewolde Aktueel fungeerde daarbij als een soort spil. Al snel gingen we over op A3. We waren een van de eerste kranten in Nederland die op tabloidformaat uitkwam. Ik haalde ondertussen de advertenties in het dorp op en al snel moesten er mensen bijkomen, zowel op de redactie als bij de advertentieverkoop.” 

Succesvolle jaren volgden, helemaal toen in 2001 de Zeewolder Krant werd overgenomen en Zeewolde Aktueel op die manier in alle opzichten dé krant van Zeewolde werd. De krant werd steeds dikker en heel het dorp keek uit naar dinsdag, de dag dat ie weer uit zou komen. In 2005 werd Jaap echter ziek en moest hij worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een darmstilstand. “Vervolgens kwamen er complicaties aan zijn hart bij”, weet Henny nog. “Jaap was moe en belde me op een morgen vanuit het ziekenhuis op. Hij wilde graag dat ik bij hem zou komen. Ik had de ernst van het telefoontje aanvankelijk niet eens door. Ik vertelde hem dat ik eerst nog iets voor de krant af moest maken en dan meteen zou komen. Toen ik in het ziekenhuis aankwam, was hij al overleden. Was ik maar direct gegaan, heb ik vaak gedacht.”

Verantwoordelijkheid

Het klinkt achteraf misschien wel erg plichtsgetrouw, maar die week moest Henny twee zaken regelen, de begrafenis van Jaap én de uitgave van de eerstvolgende editie van Zeewolde Aktueel. “Het was heel zwaar, maar ik had echt het gevoel van: nu moet ík de kar trekken. In mijn opvoeding heb ik geleerd je verantwoordelijkheid op te pakken en door te gaan. Jaap en ik waren er niet voor niets mee begonnen en de verbinding moest er blijven. Ik wilde dat de krant doorging en uit zou blijven komen.”

De recessie van 2007/2008 deed Zeewolde Actueel (inmiddels met een ‘c’) geen goed. Ook de opmars van internet ging niet aan de krant voorbij. Nieuws kon à la minute op een website verschijnen, terwijl de krant pas de eerstvolgende dinsdag weer zou verschijnen. “Maar er waren ook veel mooie dingen. Ik genoot altijd van de contacten met ondernemers. Of dat mensen in het voorbijgaan vertelden dat ze iets leuks in de krant hadden gelezen. Dat hield me op de been. Achteraf zeg ik dat het een ongelooflijk mooie, gouden tijd was. In de hectiek van het moment had ik dat toen alleen niet altijd in de gaten.”

Zeven dagen in de week eindverantwoordelijk zijn en nauwelijks tijd voor jezelf hebben, dat houdt niemand vol. Ook Henny niet. “M’n hond Enjoy werd plotseling ziek en moest ik laten inslapen. En in 2017 kreeg een zus van mij een ongeluk. Later moest ze zelfs worden opgenomen in verzorgingshuis De Pol in Nijkerk. Ik had niet eens tijd rustig naar haar toe te gaan. M’n mailbox stond vol en de telefoon ging tig keer over. Dat wilde ik niet meer.”

Overname

Per 1 augustus 2019 ging Zeewolde Actueel over in handen van BrugMedia uit Kampen. Dat ging veel sneller dan Henny had gedacht. “Ik had net moed verzameld om de krant te verkopen en toen stonden ze al op de stoep. Maar het is goed geweest. Ik wilde rust en die kreeg ik. Wat ik het meeste mis is het contact met de ondernemers en het team van de krant, maar ook het opmaken van de krant zelf. Door Facebook wordt de krant minder gelezen. Ik betrap mezelf er ook weleens op. Want ik lees Zeewolde Actueel natuurlijk nog wel! In de papieren editie lees je echt meer dan alleen via internet.”

Onderscheiding

Kreeg Jaap in 2005 postuum de gemeentelijke erepenning uitgereikt, Henny viel deze eer te beurt bij de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zeewolde in 2020. De betrokkene had er zelf niet om gevraagd... “Ik hou niet zo van in de publiciteit staan. Ik ben meer van achter de schermen, daar kan ik veel meer. Natuurlijk spreekt er waardering uit, net zoals uit de vele kaarten en bloemen van lezers die ik kreeg toen het nieuws bekend werd dat ik zou stoppen. Jaap kwam de onderscheiding zeer zeker toe, al was die dan postuum. Of hij er iets aan gehad heeft? Ach, misschien kijkt hij van bovenaf wel mee.”

Reactie van burgemeester Gerrit Jan Gorter op het 30-jarig jubileum van BrugMedia.

‘De papieren krant blijft in mijn opinie belangrijk’

In 1992 bestond Zeewolde nog maar net 8 jaar. De dagelijkse werkelijkheid zag er ingrijpend anders uit dan nu. En ik denk dan speciaal ook aan de nieuwsvoorziening. Een papieren krant was naast radio en televisie een belangrijke manier om op de hoogte te blijven van het nieuws. Voor het lokale nieuws was een uitgave als Zeewolde Actueel onmisbaar. Nu is die situatie drastisch veranderd. De opkomst van Internet maakte vele vormen van digitale informatievoorziening mogelijk. Sociale media voor alle mogelijke groepen van mensen, zijn steeds belangrijker geworden en het lezen van een krant is al jaren geen vanzelfsprekende zaak meer. Dat ondanks al die turbulente ontwikkelingen een uitgever als BrugMedia erin slaagt nog steeds succesvolle huis aan huis bladen op de markt te brengen, is naast een felicitatie een compliment waard. 

De gemeente Zeewolde en ik als burgemeester, zijn blij met het bestaan van een betrouwbaar en professioneel medium als Zeewolde Actueel. Naast de website en de facebookpagina blijft de papieren krant in mijn opinie belangrijk. De krant draagt eraan bij dat alles wat er aan gemeentelijke plannen en ontwikkelingen speelt, op een toegankelijke wijze de inwoners van Zeewolde bereikt! 

Ik wens BrugMedia, en in het bijzonder Zeewolde Actueel, nog vele succesvolle jaren toe.

Gerrit Jan Gorter

burgemeester Gemeente Zeewolde.