Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Diamanten huwelijksfeest voor echtpaar Van Deutekom – Methorst

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Henk en Greet van Deutekom – Methorst stonden woensdag 7 september stil bij het heugelijke feit dat zij die dag zestig jaar geleden elkaar het ja-woord gaven in het fraaie, door architect Dudok ontworpen, raadhuis in Hilversum.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter bracht het echtpaar een bezoek en overhandigde een groot boeket bloemen namens de gemeente. Ook waren er schriftelijke felicitaties van koning Willem-Alexander en de commissaris van de Koning, Leen Verbeek. “Dat doet ons wel wat”, liet Henk weten.

Henk en Greet zijn geboren en getogen in Hilversum. In de dansschool sloeg de eerste vonk over. Henk was 21 en Greet 16 lentes jong. “We zijn dus al 65 jaar samen”, rekent Henk voor. Het verliefde stel verloofde zich. In de schaarse vakanties werd er gefietst. Dat ging van jeugdherberg naar jeugdherberg. “We hebben altijd hele fijne ritten gemaakt. En alles netjes hé, niks geen flauwekul. Het was een heel andere tijd”, lacht Henk. In 1962 gaven ze elkaar het ja-woord.

Henk geniet inmiddels al dertig jaar van zijn pensioen. In zijn werkzame leven werkte hij voor Defensie, als hoofd van de keuken. Voor zijn werk verhuisde het gezin, dat inmiddels was uitgebreid met twee zonen, diverse malen. In ’85 streken ze in Zeewolde neer. “Mijn collega ging hier wonen en op zijn aanraden zijn wij ook gaan kijken. Toen ging het allemaal nog heel gemakkelijk. Je kon zelfs kiezen wat voor huis je wilde.” Henk en Greet hebben het dorp zien groeien. “In het begin was het allemaal zand. Het gesprek van de dag ging voornamelijk over koeien, bieten en aardappelen. Het was een kleine gemeenschap.”

Henk mag dan graag koken, Greet stapte zodra ze kon op de motor. “Bij de motorrijlessen, dat moest toen in Harderwijk, was ik een van de eerste vrouwelijke leerlingen.” Jarenlang genoot ze van de ritjes op haar motor. Die deed ze later vaak samen met haar zoons. “En als ze dan thuis kwamen had ik het eten klaar”, vult Henk aan.

Vanwege de gezondheid, Henk is zelf slecht ter been en daarbij mantelzorger voor zijn Greet, worden de activiteiten steeds minder. “Je komt niet overal meer zo makkelijk. Maar dat is nu eenmaal zo”, klinkt het berustend.

Behalve dat er gebak bij de koffie was en dat de burgemeester aan tafel zat, was de huwelijksdag voor Henk en Greet verder ‘een gewone dag’. Op de vraag of er nog een feestje gevierd werd grapte Henk: “bij ons is het iedere dag feest. We hebben het goed samen.” Maar vult dan toch aan dat er nog een uitje in het verschiet ligt om hun 60-jarige huwelijk te vieren: “We gaan met z’n zessen naar een muziekuitvoering in Ahoy.”