Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Echtpaar Laarman – Koops 60 jaar getrouwd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Freek en Thea Laarman–Koops vierden woensdag 27 juli jl. hun diamanten huwelijk. Voor deze mijlpaal ontvingen zij onder andere schriftelijke felicitaties van koning Willem-Alexander en de Commissaris van de Koning Leen Verbeek, en felicitaties met een fraai boeket bloemen namens de gemeente Zeewolde, persoonlijk overhandigd door burgemeester Gerrit Jan Gorter.

Freek is geboren in Heemstede, Thea in Haarlem. De twee kwamen elkaar tegen op de dansschool in Haarlem en er was gelijk een klik. Freek werkte op zijn 19e al als jachtopziener in de Amsterdamse Waterleidingduinen. “Dus toen we trouwden hadden we gelijk een huis, want als opzichter kreeg je een dienstwoning.” Hun eerste huis stond midden in de duinen. “Met de auto kon je er niet eens komen. Er lag alleen een tegelpaadje naartoe.” Thea herinnert zich hun eerste winter daar nog goed. “Het was ‘62/’63, de koudste winter sinds tijden. Alles was bevroren. We hadden niet eens water.”

In het uitgestrekte duingebied beleefde Freek als jachtopziener, en tevens onbezoldigd rijksveldwachter, best wel eens spannende momenten. “Ik ben een paar keer op de vuist gegaan met stropers. Die had je toen nog veel. Je moest het alleen uitzoeken. Een mobiele telefoon was er nog niet. Maar we losten het uiteindelijk altijd samen met de politie op.”

Het gezin, waar inmiddels een zoon geboren was, is voor het werk van Freek wel zeven keer verhuisd. Getuige de foto’s zaten daar pareltjes van dienstwoningen en dito locaties bij. “Tot aan mijn pensioen hebben we altijd vrij gewoond. Met de verhuizing naar Zeewolde in ‘95 kregen we opeens buren. Dat was wel wennen!”, lacht Freek, die naar eigen zeggen een bevlogen leven achter de rug heeft. “Altijd hard gewerkt. Zeven dagen in de week. Toen ik veertig was, had ik nog nooit vakantie gehad. Maar als ik overnieuw zou moeten beginnen zou ik het zo weer doen.” Ook Thea zat niet stil. Zij werkte 24 jaar voor justitie, bij de jeugdinrichting in Den Dolder.

Nu geniet het echtpaar, inmiddels grootouders van drie kleinkinderen en gezegend met twee achterkleinkinderen, van een goede oude dag. Want nog steeds fit, ‘jachtopziener was een gezond beroep’, aldus Freek, wandelen, fietsen en vist het echtpaar graag. “We hebben altijd alles samen gedaan en dat doen we nog steeds.”