Echtpaar Stol - de Lange
Echtpaar Stol - de Lange Jelle Stellinbwerf

Echtpaar Stol – de Lange 50 jaar getrouwd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Vrijdag 18 december was het op de kop af 50 jaar geleden dat Cees Stol en Lia Stol – de Lange trouwden op het gemeentehuis van Bilthoven. Dat vierden ze in kleine kring, “en we moesten noodgedwongen wat ‘schuiven’ met de gasten”, aldus Lia. Ze moesten het om coronaredenen ook zonder hoog gemeentelijk bezoek stellen, maar uit die hoek kwam wel een prachtig boeket en een aardige wenskaart. “Al met al hebben we toch een heel fijne dag gehad; rustig maar feestelijk, en we zijn verschrikkelijk verwend!”

Lia is afkomstig uit Bilthoven, en werkte daar lange tijd; aanvankelijk bij het KNMI, later bij de gemeente De Bilt. Cees bracht zijn jeugd en jonge jaren door op het eiland Terschelling, en is dus een echte ‘eilander’. Hij komt uit een banketbakkersfamilie, werd opgeleid tot siersuikerwerker – “dat vak bestaat niet meer, hoor, maar goed…” – en ging later werken in de horeca. Dat bracht hem via Haarlem en een hele trits kortstondige woonplaatsen uiteindelijk in Bilthoven. “Daar had je ‘De Zilvervos’, vertelt Lia, “vroeger een echt ‘Café Billard’, later ook met een snackbar erbij. Híj”, - ze kijkt besmuikt naar Cees – “werkte daar, en ik vond ‘m wel leuk. Ik kwam er dus vaak, met een smoes. Ik moest zogenaamd even bellen… Maar ja, ik kwam natuurlijk niet om te bellen, draaide gewoon het weerbericht, of zo…”

Cees gaat verder: “Ik had niks in de gaten, tot een vaste klant zei: zeg Cees, je bent eigenlijk wel een grote boerenlul! Ik zei: hoe dát nou weer? En hij weer: nou, die meid komt voor jóu, hoor. Die komt heus niet om te bellen! Met nog een paar krachttermen erbij… Nou ja, ik was om, vanaf dat moment waren we samen, en dat is nooit meer anders geworden. Je kunt dus wel zeggen dat zij mij is tegengekomen, en niet andersom!” Hij schaterlacht bij die conclusie.

Cees en Lia hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. Ze kennen Zeewolde al heel lang. Als fanatieke surfers hadden ze een vaste caravanplek op het RCN. “We hebben op die manier Zeewolde zien opbouwen. Toen kwam de oudste dochter met een vriendje uit Zeewolde, en voor de jongste dochter werd het ook Zeewolde. Nou ja, als oppas-oma kun je dan niet achterblijven. Zo zijn we dus in Zeewolde terecht gekomen. Geen moment spijt van gehad! We wonen hier fantastisch…”