Afbeelding
Foto: HvB

Saaie steeg verandert in echte blikvanger

· leestijd 3 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – Van de saaie grijze muur in de steeg tussen visspeciaalzaak Chris Koelewijn en FlevoMeer Bibliotheek is bijna niks meer te zien. Met de kunstwerken die er momenteel op aangebracht worden door verschillende Zeewolder kunstenaars verandert de muur langzaam maar zeker in een echte blikvanger. 

Dat was ook helemaal het doel van de initiatiefnemers Wilco van Leeuwen, Chris Koelewijn en William de Graaf. Op hun oproep aan lokale creatievelingen om zich te melden met een leuk idee om de saaie muur op te pimpen kwamen al snel een groot aantal passende ontwerpen binnen. Aan de ontwerpen zaten wel een paar voorwaarden; een moest een connectie hebben met vis, de ander met de liefdesslotjes die aan de hekken bij het parkje hangen en de overige ontwerpen moet een verhaal vertellen over Zeewolde. Het is aan de kunstenaars hoe hij of zij dit verder gaan invullen.

Marvin Abdel-Nour (23) was de eerste die op de steigers stond om zijn ingestuurde ontwerp, ‘de potloden van Zeewolde’, op groot formaat op de muur te zetten. “Dit is mijn favoriete stukje Zeewolde, omdat het zo lekker speels en kinderlijk is”, licht de jonge kunstenaar zijn ontwerpkeuze toe. Hij vindt het geweldig om aan dit project mee te mogen doen. “Ik ben dankbaar voor het initiatief dat gestart is door Wilco van Leeuwen. En vooral dat we als kunstenaars onze eigen creativiteit in de ontwerpen kwijt kunnen.”

Inmiddels is de muurschildering van ‘de Potloden’ zo goed als klaar. “Nu alleen nog even de puntjes op de ‘i’ zetten”, vertelt Marvin, die zegt dat het nog best lastig was om op zo’n groot formaat te werken. “Dit is mijn eerste muurschildering. Ik ben gaan schetsen met stoepkrijt omdat je dat makkelijk kunt aan passen. Normaal schilder ik met olieverf. Voor dit project wordt gewerkt met muurverf en dat droogt heel snel.” De intentie van Marvin was om een ‘feel good’ schilderij te maken. “Warm, kleurrijk en niet aanstootgevend.” En dat is hem absoluut gelukt.


Marvin aan het werk - (Foto: Wilco van Leeuwen)

Inmiddels staan ook de andere kunstenaars, gewapend met verf en kwasten, met regelmaat op de steigers. Yvonne Casander, die met haar 75 jaar nog als een 18-jarige de steiger opklimt, maakt een schilderij met daarin een aantal blikvangers van Zeewolde: het tulpeneiland, Het Baken, de Verbeelding en het atol. Yvonne is beeldend kunstenaar. Op voorstel van de initiatiefnemers kwam zij met een ruwe schets. Die werd gelijk enthousiast opgepakt. Het overbrengen op de enorme muur viel haar ‘giga tegen’. “Het is lastig om overzicht te houden, zeker als je alleen werkt. Ik werk nu vanaf een trap, dan ben ik meer mobiel en gaat het tekenen wat sneller.” Het is een enorme klus, maar Yvonne heeft er heel veel zin in. De eerste lijnen staan al op de muur. “Ik heb nu even weinig tijd om verder te gaan, maar gelukkig hebben we nog even de tijd.”


Yvonne Casander (r) en Ineke v.d. Zwaag met Eva Kaales aan het werk - (Foto: HvB)


Yvonne op de steiger- (Foto: Wilco van Leeuwen) 

Mark Veerman vult het laatste muurdeel. Zijn ontwerp heeft een connectie met de liefdesslotjes die ernaast aan het hek bij het parkje hangen. “In dit thema kan ik een royale dosis vrijheid kwijt. Een jaar geleden had ik dit niet gekund. Maar sinds een half jaar heb ik een vriendin en straalt het geluk door in mijn werk!”, vertelt hij lachend.

Mark is freelance illustrator en vindt het ‘hartstikke leuk’ dat hij aan dit lokale project mee mag doen. “Als underground kunstenaar is het best moeilijk om aan de bak te komen. Dit is een lekkere klus waar je je tanden in kunt zetten.”

Voor de kunstenaar, die normaliter hele fijne pentekeningen maakt waarop heel veel te zien is, was het even wennen om op zulk groot formaat te werken. “Ik kan het niet zo gek maken als op een A4’je, want het moet wel leesbaar zijn. Ik heb het ontwerp daarom wel iets terug moeten brengen. Ga er maar vanuit dat dit voor mij rustig is!” Door zijn ervaring op de grafische school vindt Mark het vergroten niet zo ingewikkeld. “Ik ben niet vies van wat improvisatie. En het is geen race. Ik heb de tijd om er iets moois van te maken. Je kunt het zien als een live kunstwerk dat langzaam verschijnt.”


Ontwerp van Mark begint vorm te krijgen- (Foto: Zeewolde Actueel)

De andere panelen worden ingevuld door Ineke v.d. Zwaag en Eva Kaales. Hun schilderwerk heeft een connectie met de visboer. Jeroen Florie en Maaike Klaver maken een boom met vogels die je in Zeewolde ziet, dit met een knipoog naar IVN. Freya Doll maakt een plattegrond en het Jongerenwerk gaat met een groep jongeren aan de slag om een mooi tulpenpaneel te maken.

Kortom: reden genoeg voor centrumbezoekers om met regelmaat het steegje te nemen!


Steeg heeft nu al een ander aanzicht - (Foto: Zeewolde Actueel)