Afbeelding
Foto: Archieffoto

Zeewolde 40 jaar (deel 8): RCN stond aan de wieg van Zeewolde

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

Recreatiecentra Nederland (RCN) was ooit een initiatief van de Nederlandse Hervormde Kerk. Bedoeling was een plek te creëren om de kleine middenstand en de geschoolde arbeider te laten recreëren. Daarbij dacht RCN niet in hokjes, alle gezindten waren welkom. De relatie met de kerk bleef, al was er vanaf 1973 wel meer sprake van een oecumenisch karakter.

RCN had allerlei parken in het land, Zeewolde werd begin jaren ’80 het elfde. Al in het voorjaar van 1980 werd er een directeur gezocht voor het aanstaande recreatiecentrum. De keuze viel op Rob de Bes (1947), die werkzaam was bij het welzijnswerk in Utrecht. De Hagenaar had als pre dat hij theologie had gestudeerd en voor kon gaan in kerkdiensten die er op zondagmorgen op het park zouden worden gehouden.

De Bes mag met recht een pionier worden genoemd. Wat hij bij zijn kennismaking aantrof was naar eigen zeggen één, grote troosteloze vlakte met riet, zand en hier en daar wat plukjes gras. De uitdaging was er! Per 1 december 1980 gingen Rob en zijn vrouw Anja de Bes aan de slag. Met een prachtige maquette wisten zij al snel 162 families te verleiden een plaats te reserveren voor hun (sta)caravan. De totale oppervlakte van het park besloeg 35 hectare en was uiteindelijk voorzien van vijfsterrenbungalows, appartementen, stacaravans, kampeerplaatsen en uitgebreide recreatievoorzieningen. Moderne zonnecollectoren verwarmden het water van de toiletgebouwen en het overdekte zwembad. Het hele park werd rolstoelvriendelijk aangelegd. Het restaurant werd (haast) tegen de dijk aangebouwd, om daarmee de directe relatie van het land met het water te benadrukken.

Guinness Book of Records

Begin april 1981 werden de eerste gasten ontvangen. Ondertussen gingen de aanleg- en bouwwerkzaamheden gewoon door. De officiële opening van Recreatiecentrum Zeewolde vond plaats op vrijdag 23 april 1982 en werd verricht door prof. dr. R.H.A. van Duin, directeur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Van Duin stelde dat Flevoland de recreatieve functie ontleende aan zijn ligging tegen de noordvleugel van de randstad. “Hierdoor worden voor enkele miljoenen randstedelingen en polderbewoners nieuwe recreatiemogelijkheden geschapen en kan tevens een te grote druk op kwetsbare landschappen en natuurgebieden op het oude land worden afgeleid, bijvoorbeeld het Gooi, de Veluwe en Waterland”, aldus de RIJP-directeur in zijn openingstoespraak.

Bij de start van het nieuwe recreatiecentrum werd de hele (boeren)bevolking van Zeewolde uitgenodigd. Om de feestvreugde te verhogen werd een salade met een lengte van liefst 41 meter aangesneden. Het zorgde voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Bedenker ervan was het hoofd horeca, Erik Wallenburg die met zijn vrouw Marry (getrouwd op 18 september 1981 op Het Grote Bos in Doorn met een dienst die werd geleid door Rob de Bes) sinds 1 april 1981 op het park woonde. Andere vroege bewoners van RCN Zeewolde waren Gilles (hoofd technische dienst) en Wolly Geschiere, Gerrit (hoofd lagere school ’t Wold) en Ria Wolthuis, Arend (medewerker buitendienst) en Lia John (samen met Anja de Bes receptioniste) en het predikantenechtpaar Frans van der Sar en Annemarie van Andel van de Hervormde-Gereformeerde Samenwerkingsgemeente.

Windmolen

Bij de officiële ingebruikname van een heuse windmolen op zaterdag 11 juni 1983 werd het eerder gevestigde saladerecord compleet verpulverd en scherper gesteld op 107 meter en 64 centimeter. Wederom werden de vele ‘buurt’-bewoners hiervoor uitgenodigd. Die kenden de weg naar de RCN ondertussen al aardig. Regelmatig waren er in het restaurant vergaderingen van verenigingen en organisaties in oprichting. Zo stond RCN Zeewolde meer en meer aan de wieg van het dorp en de gemeente Zeewolde.        


Bijschrift - Zeewolde Actueel

band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen gisteren
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden 15 apr, 10:46
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 15 apr, 10:06
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29
Kunstenaar Patrick Visser en voorzitter Herman Vermeer onthullen de JunkArt tulp
Tulpen Kunst Route met unieke audiotour Ingezonden Instagram 14 apr, 21:52