Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Volgend jaar met Pasen

· leestijd 1 minuut Bij de les

Via wat geklik belandde ik op de site van ‘nouveau. Nl’. En ergens tussen mode & beauty, zag ik onder het kopje ‘lifestyle’ een opmerkelijke kop die mijn aandacht trok. Er stond: “Nu regelen: kaartjes voor de Matthäus Passion.”

Mijn eerste Matthäus Passion was in Rhenen. Als meisje van tien jaar. Ik voelde me zo bijzonder dat ik mee mocht. Naar een echt grote-mensen-concert. In een prachtige kerk. Ik keek m’n ogen uit: de mooie jurk van de sopraan. De sierlijke bewegingen van de violisten. De wiebelende onderkinnen van de alt. De intrigerend verlichte glas-in-lood ramen. En ik raakte zo onder de indruk van de muziek, dat ik amper door had hoe lang het duurde. 

Toen ik 19 was speelde ik ‘m voor het eerst mee. Op mijn dwarsfluit. In diezelfde kerk in Rhenen. Ik vond het fantastisch om tussen de musici te zitten, omringd door de muziek. Stik-zenuwachtig was ik. Want de dirigent had kleine kraaloogjes die je fel aankeken als je iets speelde wat hij niet zo bedoelde. En een foute noot spelen tijdens de fluitsolo: ‘aus Liebe’ dat wilde ik niet; dus oefende ik me suf om Bach’s moeilijke meesterwerk eer aan te doen. 

Hoewel het verhaal van ‘The Passion’ op TV hetzelfde verhaal is als van Bach z’n Matthäus, is de uitvoering anders.

Met mijn leerlingen heb ik regelmatig een echte Matthäus bezocht. Ik maakte dan een handleiding waarin ze mee konden lezen. De tekst, maar ook weetjes en bijzonderheden. In de hoop de generatie na mij warm te maken voor dit muziekstuk. 

En daarom maakte mijn hart een sprongetje toen ik las dat de Nouveau haar lezers aanspoorde om een kaartje te kopen. 

Pasen is nu weer voorbij, maar hou voor volgend jaar een avond vrij. Als echte Nederlander moet je het “Erbarme dich” één keer gevoeld hebben, en de emotie ervaren bij het “Wir setzen uns mit Tränen nieder”.

Wist je dat Bach in dit stuk twee koren naast elkaar zet, en twee orkesten? Dat doet hij om een stereo-effect te krijgen. Ik ben hierover nog lang niet uitgeschreven, maar m’n column is vol. Ga ‘m maar luisteren! Da’s niet ouderwets, maar tegenwoordig ‘lifestyle’.

P.s. Edwin Rutten (Ome Willem) heeft een mooie versie gemaakt met uitleg.