Afbeelding
Bij de les

Welk vak ontbreekt er op school?

· leestijd 1 minuut Bij de les

Ik hou van theedrinken. Aan de theezakjes hangen vaak leuke vragen. Gister zag ik deze: “Welk vak ontbreekt er volgens jou op school?”

Als docent triggerde deze vraag me wel.

Stel dat ik een vak mocht invoeren. Zonder stapels motiverend papierwerk. Gewoon invoeren omdat ik het leuk vind. Wat zou ik kiezen?

Toen ik net begon met lesgeven heb ik het vak ‘verzorging’ gegeven. Een geweldig vak dat ging over voeding, roken, persoonlijke hygiëne, omgangsregels, seks, huishouden. Natuurlijk wegbezuinigd.

Ik mijmer nog even door en moet denken aan mijn eigen lessen vroeger met figuurzagen: dat gedoe met dat zaagje dat er steeds uitschoot of brak, maar waar je verdraaid mooie dingen mee maakte. En naaien. Op een echte naaimachine. ‘Tehatex’ heette dat vak; ‘TEkenen HAndvaardigheid TEXtiel’; waar we kussens en vlaggenlijnen naaiden. Of koken & bakken; ik had een kreng van een docent, maar wat gaf ze goed les en pas als je alles netjes had mocht je je kooksels opeten.

‘Werken in de moestuin’ lijkt me leuk en zinvol. Laatst hoorde ik een knul die werkelijk geen idee had hoe een doperwt groeide “boeie.. die haal ik gewoon uit de supermarkt.”

Of: ‘verhalen vertellen’ en je fantasie op de loop laten, liggend op matrasjes in de klas.

‘Zingen in een koor’. ‘Zwemles’. Nog meer EHBO-lessen. ‘Dansen’. ‘Buitenspelen in de brugklas’ met huttenbouwen, kleden, autobanden, water en zand; want die bruggers moeten al zoveel.

Veel meer kanjertraining natuurlijk met plankjes doorslaan en werken aan zelfvertrouwen en weerbaarheid. Best zinvol in deze hectische tijd. En daar dan meteen een vak aan koppelen over mentale gezondheid, in de hoop dat het percentage jongeren met een burn-out zakt.

Lessen over normen en waarden zou ook fijn zijn. En lessen over belasting, geldzaken en solliciteren.

Wat valt er veel te leren. De docent als influencer die verschil kan maken.

En ach; al pratend over dit onderwerp zei een vriend tegen me: “ik herinner me alle docenten die ik heb gehad. Ik ben hun lessen vergeten. Maar weet wel hoe ze waren, wat ze deden en hoe ik me voelde.” Ik stond gelijk weer met twee benen op de grond. Laten we het voorlopig toch maar bij de huidige lessentabel houden.

Ps. Als je nog een leuk vak bedenkt; ik hoor het graag!