Afbeelding
Foto: Eigen foto

Vogels ringen

Bosgeluiden

De meeste vogels hebben nu jongen en zodra deze bijna volgroeid zijn, breekt er een drukke tijd aan voor ringers. Dit zijn veelal vrijwilligers die vogels ringen voor wetenschappelijk onderzoek. Met dit onderzoek wordt gekeken waar vogels heengaan. Blijven ze in de omgeving of trekken ze weg naar andere gebieden. Een buizerd die geboren en geringd was in ons bos in Almere is ooit terug gevonden in Hongarije. Dat is toch een heel eind uit de buurt.
Door het ringen kunnen we dus meer te weten komen over de vogels, waar trekken ze heen, hoe oud worden ze, zijn ze gezond, wordt het aantal meer of juist minder of is het stabiel en of we iets in ons beheer moeten aanpassen. Belangrijk onderzoek dus.

Zelf mocht ik afgelopen week bij het ringen van roofvogels zijn. Een bijzondere ervaring.

Er wordt weleens gevraagd of zo’n ring niet vervelend is voor de vogel. De ring wordt bij jonge vogels geplaatst en dan moeten de poten van de vogel volgroeid zijn. Op deze manier kan de ring niet gaan knellen en hebben de vogels er geen last van. Na het ringen gaan de vogels weer terug het nest in en kunnen de ouders het jong weer voeren.

Zelf een dode vogel met een ring gevonden? Meld dit dan via het vogeltrekstation op www.griel.nl

Boswachter Rob Koetsier