De Nep-Tunes, net vóór corona...
De Nep-Tunes, net vóór corona... Archief Nep-Tunes

De Nep-Tunes ‘neppen’ er origineel op los!

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – “Als Nep-volger volg je de Nep-Tunes op de voet, door middel van het jaarlijkse Nep-magazine. Verder krijg je toegangskaarten voor het Nep-feest én een kaart voor de Nep-bingo.” Is dat allemaal ’Nep-nieuws’? Als argeloze lezer zou je het bijna gaan denken, maar niets is minder waar. Al dat ‘neppen’ ligt in het verlengde van de woordgrap waarmee het Zeewolder dweilorkest ‘De Nep-Tunes’ een niet meer weg te denken plaats in het culturele leven van ons dorp veroverde. Orkestlid en pr-man Tobias Schagen vertelt hoe dat zit, en hoe het orkest zich in coronatijd staande houdt.

Tobias, vanachter z’n computer: “Tjaaa, dat begon eigenlijk toen we het plan maakten om dit jaar een dweilfestival te organiseren.” Hij legt uit hoe de club werd aangestoken door dat idee, omdat ze als orkest vaak op dweildagen en -festivals worden uitgenodigd. “We merkten dat het heel veel mensen aantrekt, juist ook van buiten de plaatsen die het organiseren. Nou, ‘Puur Zeewolde’ had voor 2021 de Havendagen op het programma staan, en we dachten dat zoiets als een dweilfestival flink zou kunnen helpen als publiekstrekker.”

Maar wat moeten we ons precies voorstellen bij een ‘dweilfestival’? “Nou, ons doel was om vijftien dweilorkesten enthousiast te maken om naar Zeewolde toe te komen, en dat zijn er zelfs zestien geworden. Een feestje bouwen, daar gaat het op zo’n dag natuurlijk vooral om, maar het is tegelijk ook een wedstrijd. De orkesten vertonen hun kunsten op verschillende podia, en een jury maakt uit welk orkest dan uiteindelijk met de eer gaat strijken. Kwaliteit van de muziek, uitstraling, wisselwerking met publiek, al die dingen tellen mee. We zijn op die ‘dweildag’ zelf de medeorganisatoren, en daarom doen we niet mee met de wedstrijd, maar we zorgen op de zaterdagavond tijdens de prijsuitreiking natuurlijk wel voor een spetterende performance!”

De Havendagen 2020 moesten helaas vanwege de coronamaatregelen worden afgelast. Nu staat de editie 2021 onder groot voorbehoud op de evenementenkalender. Kan zo’n ludieke dweildag dan wel doorgaan? “Ja, dat is natuurlijk de grote vraag”, erkent Tobias, “maar we blijven hoopvol. En of het nu dit jaar doorgaat of volgend jaar, in nauw overleg met Puur Zeewolde blijft het op onze agenda staan. We kunnen het financieel allemaal niet alleen, en daarom hebben we de hulp ingeroepen van sponsoren en donoren.” Hij legt uit dat bedrijven die het dweilfestival willen sponsoren kunnen kiezen uit drie sponsorpakketten, en dat particuliere donoren ‘Nep-volgers’ kunnen worden. Voor hun bijdrage ontvangen sponsoren en Nep-volgers o.a. kaarten voor het Nep-feest dat, als het meezit, in september gaat plaatsvinden, als dank voor alle belangstelling en welwillende steun.

De Nep-Tunes hebben een aantrekkelijke folder uitgebracht waarmee aandacht wordt gevraagd voor het evenement: ‘Informatie sponsoren Dweilfestival Zeewolde’. Informatie over ‘Nep-volger’ worden is te vinden op https://www.nep-tunes.net/nep-volgers.
Heel belangrijk: van elke Nep-volger-bijdrage is € 5,-- bestemd voor Voedselbank ‘De Kostmand’. De Nep-Tunes gaan dus voor “volop muziek en gezelligheid, na de lockdown”, en denken tegelijk aan de medemens. “Die rondjes langs de Coloriet-locaties bijvoorbeeld, dat gaan we heus weer doen, hoor!”, besluit Tobias gul. Dat ze maar snel weer hun muziek mogen maken, die Nep-Tunes.        

De Nep-Tunes toen...
De oproep...