Afbeelding
Reyer Boxem

Bronzen beelden van Natasja Bennink in Stadsmuseum en in historische binnenstad

Cultuur

HARDERWIJK - In het geheel vernieuwde Stadsmuseum Harderwijk is vanaf 9 juni tot en met 30 augustus 2021 de tentoonstelling Natasja Bennink – Solo te zien. De aanleiding voor deze solotentoonstelling is de opdracht die Natasja Bennink in 2020 van het Stadsmuseum kreeg om twaalf bronzen beelden voor de openbare ruimte te maken, die aansluiten bij Pension Harderwijk | kamers vol verhalen!, de nieuwe vaste presentatie van de stadsgeschiedenis. Deze beelden staan vanaf dit voorjaar verspreid over de historische binnenstad en blijven permanent staan.

Op de tentoonstelling zijn zo’n 30 bronzen beelden te zien, waaronder een groot aantal levensgrote sculpturen. Ook is er aandacht voor de totstandkoming van het beeld De Visserskus, één van de twaalf beelden die Natasja voor Harderwijk maakte. Op zaal wordt een korte film vertoond van filmer Jacco Groen, die de kunstenaar volgde bij het volledige maakproces van dit unieke beeld.

Twaalf beelden, twaalf verhalen
Inmiddels zijn zeven van de in totaal twaalf bronzen beelden in de stad geplaatst. De laatste vijf volgen dit najaar. De beelden markeren díe plekken waar de geschiedenis van Harderwijk zich daadwerkelijk heeft voltrokken. Een jonge vrouw die bij de Vischpoort afscheid neemt van haar visser. De rozenkrans in de handen van een non aan de gevel van een voormalig klooster. Een Sovjetkrant, achtergelaten bij wat ooit de spionnenschool was.

Elk beeld geeft betekenis aan de plek en de plek geeft betekenis aan het beeld. Die verbondenheid is kenmerkend voor Natasja Benninks werk voor de openbare ruimte. Ze heeft zich verdiept in de geschiedenis van de locaties waar haar beelden komen te staan en ze heeft de gemeenschap betrokken in het ontwerpproces. Dat heeft geresulteerd in beelden die niet alleen het verleden van de stad tastbaar maken, maar die ook een ode zijn aan het Harderwijk van nu. Monumenten om te koesteren.

Meer informatie: https://www.stadsmuseum-harderwijk.nl/tentoonstellingen/tentoonstelling-natasja-bennink/