Afbeelding
Landschapsbeheer Flevoland

Maaien voor meer bloemen

Cultuur

ZEEWOLDE - Het oude Gronddepot aan de Gelderse weg is een bijzonder stukje natuur in Zeewolde. De natuur krijgt zoveel mogelijk ruimte, maar mensen mogen hier meer dan in andere natuurgebieden. In het grootste deel mag de natuur haar gang gaan en ontstaat een mooi natuurlijk bos. Andere plekken zijn meer open, waar bijzondere planten kunnen groeien. Het hoveniersbedrijf GildenGroen uit Zeewolde maait enkele van die plekken. Door het maaisel af te voeren neemt de variatie in kruiden op die plekken toe.

Neem bijvoorbeeld de rode ogentroost, een soort die op de Rode lijst staat. Door het gericht maaien en afvoeren krijgt deze zeldzame plant de ruimte en hoeft niet meer te concurreren met brandnetels. Die groeien namelijk graag op vruchtbare grond, maar hebben het steeds minder naar hun zin in het Gronddepot. Doordat het maaisel wordt afgevoerd wordt de grond steeds schraler. Goed voor de biodiversiteit. De oorspronkelijke ruige begroeiing verandert zo jaar na jaar steeds meer in een bloemenwei. Een heerlijke plek waar mensen kunnen picknicken of gewoon genieten van de bloemen en de insecten die door de bloemen worden aangetrokken.

Door stukken te maaien blijft er openheid en groeit niet het hele terrein vol met bomen. Er is een groep vrijwilligers actief in het beheer van het oude Gronddepot die door Landschapsbeheer begeleidt worden. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom en kunnen zich aanmelden via kemenade@landschapsbeheer.net

Meer informatie: www.landschapsbeheerflevoland.nl