Afbeelding
Erik Wallenburg

Schapen langs het Wolderwijd; honden, fietsers en paarden verboden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Het fraaie stukje natuur ten zuiden van de RCN richting het scoutingterrein, parallel aan het water van het Wolderwijd, (de Voorlanden genoemd – Staatsbosbeheer) is door zijn open vlakte, verschillende kronkelpaadjes en hier en daar toegang tot het water, het jaar door een populaire plek voor onder meer mensen met honden en mountainbikers. Met de komst van een kudde Drentse Heideschapen wordt die mogelijkheid voor deze doelgroep zoals het eruitziet binnenkort flink beperkt.

Die beperking wordt veroorzaakt door een raster (met schrikdraad) waarbinnen de schapen gehouden gaan worden. De palen staan er al. De schapen volgen binnenkort. “Zij lopen globaal vanaf juni tot oktober. In de winter gaan ze op stal”, licht boswachter Hans Breeveld de plannen van Staatsbosbeheer toe. “Voor het publiek betekent dit dat de wandelroute mogelijk iets moet worden omgelegd. Daar waar de schapen komen zijn uiteraard honden, paarden en fietsers niet toegestaan. Dat zal met borden worden aangegeven.” Hij bevestigt dat de schapen binnen een elektrisch, mobiel raster komen. “Dat schuift steeds een stuk op om een deel van het totale gebied te laten begrazen. Buiten de begrazingsperiode is het raster weg.”

Reden voor de komst van de schapen is om vervilting en vermossing van het gebied te voorkomen. “Het juiste beheer moet kansen bieden om een voor Flevoland bijzondere plantengroei te kunnen houden/krijgen’, vertelt de boswachter. “Denk dan vooral aan orchideeën en natte heide. Na monitoring is gebleken dat de structuur eenvormig is geworden en er flora en fauna verdwijnt.” Nu over gaan op schapenbegrazing in plaats van jaarlijks een keer maaien en afvoeren ziet Staatsbosbeheer als de meest geschikte beheervorm.

Het idee is om deze maatregel vol te houden totdat negatieve effecten van deze maatregel de overhand nemen. “Het kan zijn dat we er na een jaar de stekker uit trekken. Maar dat kan ook na 50 jaar zijn”, aldus Breeveld. “Het droog schraalland geeft aan wat wenselijk is. Het maaien en afvoeren met grote machines is hier ongewenst omdat dan de bodem sterk verdicht en dus beschadigd wordt. Mogelijk dat wij hier nog een maal met machines langs moeten om bomen die te groot zijn voor de schapen om op te eten te verwijderen.”

Te zien aan waar de palen zijn geplaatst kan het zomaar zijn dat er weinig variatie overblijft voor een wandeling en, als het mobiele hekwerk over het stukje water wordt geplaatst, er dan ook geen gebruik gemaakt kan worden van het rustige stukje water met strandje.

Uit reacties die binnenkomen van mensen die graag in het gebied zijn, valt al af te lezen dat de voorgenomen maatregel van Staatsbosbeheer om een deel van het natuurgebied af te rasteren en tot verboden gebied te verklaren voor fietsers, honden en paarden, niet bij iedereen in goede aarde valt.

Afbeelding