Afbeelding
Landschapsbeheer Flevoland

Reuzenberenklauw liever kwijt dan rijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

FLEVOLAND - De reuzenberenklauw steekt inmiddels op allerlei plekken de kop weer op. De planten zijn nu nog klein en het is zinvol om nu met de bestrijding te starten. Voor professionals en vrijwilligers die actief zijn met natuurbeheer is afgelopen najaar de Leidraad Beheer Reuzenberenklauw gelanceerd, vol informatie, tips en technieken voor boven- en ondergrondse bestrijding van deze invasieve exoot. Ook met tips voor burgers die een groeiplek van deze exoot hebben ontdekt.

Hoe ziet de reuzenberenklauw eruit?
De reuzenberenklauw is een opvallende verschijning met zijn grote bladeren met getande randen, rood-paars gevlekte stengels en witte bloemschermen. Door zijn gesloten bladerdek en enorme bladeren kan eronder niets groeien: hij verdringt zo de inheemse soorten. Ook voor mensen is de plant gevaarlijk: de brandharen of de stof die hij bij beschadiging uitscheidt, kunnen grote brandblaren op de huid veroorzaken. Al met al een soort die we liever kwijt dan rijk zijn.

Waarom deze Leidraad?
Deze reusachtige woekeraar, in de 19e eeuw geïmporteerd als sierplant uit de Kaukasus, staat dan ook officieel in Europa als schadelijke invasieve exoot te boek. Dat betekent dat de soort niet gekweekt en verhandeld mag worden. Ook heeft Nederland de opgave om verdere verspreiding en schade zoveel mogelijk te voorkomen. Dat valt in de praktijk nog niet mee: de reuzenberenklauw produceert enorm veel zaad, dat vele jaren zijn kiemkracht behoudt. De Leidraad Beheer Reuzenberenklauw, opgesteld door Landschapsbeheer Flevoland en het Centrum Landbouw en Milieu, in opdracht van de provincies Flevoland, Overijssel, Utrecht en Gelderland, bundelt alle beschikbare kennis over de beheersing en bestrijding van de reuzenberenklauw op een compacte en toegankelijke manier en helpt om de meest geschikte bestrijdingsmethoden te kiezen. Zo staat er een stappenplan in om te inventariseren wat je als beheerder of vrijwilligers, het beste kunt doen op een specifieke plek (niets doen, beheren of bestrijden), wat er nodig is voor het opstellen van een goed beheerplan en hoe je prioriteiten vaststelt. De focus ligt vooral op het voorkomen van verdere verspreiding.

Meer informatie:
www.onkruidvergaat.nl/wp-content/uploads/Leidraad-beheer-Reuzenberenklauw.pdf

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 8 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 10 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 10 uur geleden