Stoomgemaal Putten
Stoomgemaal Putten Eigen foto

Putter Stoomgemaal onder stoom

Cultuur

ZEEWOLDE / PUTTEN – Zaterdag 14 augustus is het Putter Stoomgemaal onder stoom. Helaas kan de traditionele ministoomdag vanwege de maatregelen tegen het coronavirus niet volledig doorgaan, maar een aantal liefhebbers stellen niettemin ca. 25 zelfgebouwde ministoom modellen ten toon, waarvan vele werkend te zien zullen zijn. Dat zijn ware kunststukken! Ook zal er een werkende stoomtrein-modelbaan van 8 X 5 meter te bewonderen zijn. De stoomketel is opgestookt en de machine zal het scheprad weer laten draaien.

De installatie is nog zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat uit 1886 en de aanwezige stokers en machinist zullen u graag alles over de installatie vertellen en vragen beantwoorden. Kinderen kunnen, als zij willen, de stokers helpen om kolen op het vuur gooien met een speciaal schepje. Als hun dat lukt krijgen zij een persoonlijk diploma als ‘hulpstoker’. In de schuur staan nog meer modellen en machines. Deze kan men rustig bekijken onder het genot van een kop koffie, thee of een glas limonade. 

U vindt het Putter Stoomgemaal aan de Arlersteeg 32, 3882RS in Putten, aan de oude zeedijk. U bent welkom vanaf 10.00 uur; de machine en de modellen worden gestart om 11.00 uur en alles blijft in beweging tot 16.00 uur. Toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Meer informatie op de website www.putterstoomgemaal.nl.