Afbeelding
Staatsbosbeheer Flevoland

Schotse hooglanders in de Stille Kern

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE - Vanaf vandaag, 23 september kunnen bezoekers in het natuurgebied de Stille Kern Schotse Hooglanders tegenkomen. In het gebied zijn 15 dieren uitgezet. Ze helpen de boswachters van Staatsbosbeheer bij het in stand houden van de afwisseling in het half open boslandschap. Ze zorgen ervoor dat het gebied niet dicht groeit en daardoor aantrekkelijk blijft voor veel verschillende planten en dieren waaronder veel vogelsoorten.

Al langere tijd leven er in de Stille Kern, het natuurontwikkelingsgebied in het Horsterwold, Konikpaarden. Boswachter Hans Breeveld: “Paarden hebben een ander begrazingspatroon dan runderen. Paarden houden van korte vegetatie. Daardoor zien we dat, ondanks de paarden, de Stille Kern toch lijkt te verruigen en dicht te groeien. Om het gebied beter open te houden zijn er naast de Konikpaarden dus ook runderen, Schotse Hooglanders, gekomen. Runderen houden juist van een langere vegetatie. Daar kunnen zij beter hun tong omheen slaan. De paarden en de runderen vullen elkaar op deze manier goed aan. Zo ontstaat er meer afwisseling in begroeiing, wat het gebied weer aantrekkelijker maakt voor meer verschillende soorten dieren en voor de bezoeker van het gebied.”

Staatsbosbeheer geeft aan dat zonder grazers het gebied dicht zal groeien. “Hierdoor verdwijnen de karakteristieke soorten vogels, en planten waarvoor dit soort gebieden van belang zijn. Door begrazing ontstaat er op sommige plekken meer ruimte. Dit biedt kansen voor nieuwe planten en bomen waardoor er weer andere vogelsoorten kunnen voor komen. Andere delen worden minder begraasd en de vegetatie wordt daardoor juist ouder. Doordat dieren zich door het gebied heen bewegen, en er niet altijd hetzelfde aantal dieren leeft, is de begrazing niet overal gelijk. Dat zorgt voor veel overgangen tussen open en gesloten vegetatie. Juist deze overgangen, z.g. gradiënten, zijn voor veel vogels, planten, zoogdieren en insecten van groot belang.”

Waarom Schotse Hooglanders?
De praktijk heeft in ander gebieden bewezen dat Schotse Hooglanders vriendelijke dieren zijn en goed kunnen omgaan met de ruige, natte terreinomstandigheden van een gebied als de Stille Kern. Ze zijn zelfredzaam en zijn daardoor uitermate geschikt om het gebied ook in de winter te begrazen.

Houd afstand!
“Hoewel de Schotse Hooglanders vriendelijke dieren zijn, is het belangrijk om afstand te houden, je rustig te bewegen en niet tussen ouders en kalveren te gaan lopen”, vertelt de boswachter. “Houd dus minimaal 25 meter afstand en loop om de kudde heen. Dit geldt ook voor de Konikpaarden.”

Toezicht en beheer
De beheerder controleert, samen met een dierenarts, regelmatig of er zich ongeregeldheden voordoen bij de dieren. Zo nodig wordt er actie ondernomen. Zo wordt het welzijn van de dieren gegarandeerd.