Afbeelding
© Lydia Waterreus

IVN: dit bos is van grote waarde; maar onbekend maakt onbemind

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – Er staat grote druk op de woningbouw. Ook in Zeewolde stijgt de vraag naar woningen. Het college van B & W heeft in de omgevingsvisie onder meer een aantal bosgebieden aangemerkt als mogelijke bouwlocaties. IVN Zeewolde nodigde volksvertegenwoordigers en inwoners zondag 24 oktober uit voor een wandeling in de bossen rond de Roode Schuur om van dichtbij te laten zien hoe mooi en bijzonder het gebied is.

“Wij hebben het idee dat mensen niet beseffen wat de waarde van dit gebied is”, laat Lydia Waterreus als woordvoerster van IVN Zeewolde weten. “Als IVN voelen wij ons verantwoordelijk om ze daarover te informeren in de hoop dat dit wordt meegenomen in de besluitvorming over toekomstige woningbouw.”

Volgens de huidige planning in de gemeentebegroting van de woningbouw is de gemeente Zeewolde rond 2030 uitgebouwd op de nu nog beschikbare bouwlocaties. Bij een hoog blijvende vraag kan dit in de praktijk zelfs een paar jaar eerder zijn.

Om het dorp toch verder te kunnen laten groeien heeft het college behalve zogenoemde inbreidingslocaties (open gedeeltes in huidige kernen) om woningen te bouwen ook een aantal bosgebieden aangegeven als ‘te onderzoeken mogelijke woningbouwlocaties’. Zoals het zogenoemde G-gebied, het bos tegenover de voetbalvelden richting de begraafplaats (80 ha), met daarop aansluitend het oudste bos van Zeewolde (70 ha) en de B+ variant; nog verder zuid- maar ook oostwaarts, over de Dasselaarweg heen rondom het RCN richting het strand en water. Maar ook het huidige hondenlosloopbos tussen Spiekweg en Groenewoudseweg (met daarin twee campings), de groene strook langs de Golflaan (35 ha) en de Eikenlaan (rondom Sportcentrum), het Gronddepot alsook de nu nog landbouwgronden richting Trekkersveld langs de Kruisboog (Fortenveld/Vestingveld) en richting de Biezenburcht behoren tot de mogelijke opties.

(Tekst loopt onder de afbeelding verder)


 Gemeente Zeewolde

Bij het idee dat het oudste deel van het Zeewoldense bos rondom de Roode Schuur plaats zou moeten maken voor woningbouw slaat de lokale afdeling van het IVN de schrik om het hart. “Als IVN verbinden wij mens en natuur. Al vanaf 1990 bieden we hier natuureducatie waarmee we jong en oud laten beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is”, laat ze weten. “In de loop der jaren hebben we dit bosgebied volwassen zien worden. Wij zijn trots op dit bos! Elk jaar verbazen wij ons erover wat een gezond ecosysteem hier is ontstaan. Daarmee is dit bosgebied van grote waarde geworden. Daar mogen we juist trots op zijn en willen behouden.”

IVN benadrukt dat elk nu aanwezig bosgebied rondom de bebouwing van groot belang is. “Het liefst zien we dat er extra bos bijkomt in Zeewolde. Bijvoorbeeld in de Polderwijk. Dat zou passen in de bossenstrategie van provincie Flevoland. Onder de titel ‘ruimte voor de toekomst’ schrijft deze in haar visie tot 2050 dat er sowieso 1700 ha extra bos gerealiseerd zou moeten worden in Flevoland.”

De uitnodiging voor de boswandeling werd door ruim 30 inwoners, waaronder een aantal volksvertegenwoordigers opgepakt. Met veel passie en enthousiasme werden zij door IVN-vrijwilligers geïnformeerd over onder meer de kenmerken (ecosysteem/biodiversiteit) en het klimaateffect (Co2- en wateropslag) van een ouder bos en het effect van natuur en bos op de gezondheid. “Maar de bossen zijn voor heel veel inwoners, met of zonder hond(en) ook gewoon een veilig wandelgebied dichtbij huis”, weet Lydia, die terugkijkt op een zeer geslaagde wandeling. “We hebben heel mooie reacties gekregen op onze uitleg. We kregen het advies om een vervolg in te zetten om aan nog meer voorlichting te geven voordat er iets beslist wordt en dat gaan we zeker doen.”

Afbeelding