Afbeelding
Zeewolde Actueel

Voorlopige oplossing voor vissen in Harderbroek

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE - Het natuurgebied Harderbroek is in beheer van Natuurmonumenten en kent een zomer- en winter(water)peil. Hiermee wil de natuurorganisatie onder meer een attractieve ruimte creëren voor oever minnende vogels zoals de zilverreiger. Hengelsportvereniging ‘Ons Stekkie’ zegt zich te ergeren over het feit dat Natuurmonumenten de vis hierbij buiten beschouwing laat.

“Uiteraard respecteert de hengelsportvereniging de inzet van natuurmonumenten”, laat voorzitter Jan van de Bovenkamp weten, “maar we hebben een groot probleem dat daarbij de vis buiten beschouwing lijkt te blijven.”
“Nu is er een goed contact tussen de beide verenigingen en dat willen we ook graag zo houden”, gaat Van de Bovenkamp verder, “daarom zijn we intensief gaan corresponderen en overleggen wat er aan deze situatie verbeterd moet worden.”

Oplossing
Van de Bovenkamp laat weten dat er een voorlopige oplossing is gevonden en dat die per direct in werking is gesteld. “Het gebied kent drie peilvlakken, twee ervan hebben voldoende water in zich om de vis niet te belemmeren in zijn leefomstandigheden. Eén peilvak blijkt echter door een extreme sliplaag, die in de loop der jaren is ontstaan, onvoldoende water te bergen. Hier waren de vissen dan ook erg goed zichtbaar en bleken ze een te zware strijd aan te moeten gaan met de elementen om te overleven. Natuurmonumenten heeft voor dit specifieke peilvlak een grote pomp geactiveerd om zo het peil aldaar te verhogen. Dit wordt nauwlettend gemonitord.”

De oplossing voor de langere termijn kan volgens de hengelsportvereniging bestaan uit twee zaken: 1) Het selectief afvissen van het water en de gevangen vis elders terugplaatsen. “Dit staat in het komende overleg op de agenda. Uiteraard doen we dit in gezamenlijkheid en worden alle regels ten aanzien van terugplaatsing gerespecteerd.” 2) Baggeren. “Dit is een topic dat Natuurmonumenten op zal nemen met het Waterschap, hierop wordt zwaar ingezet omdat dit de problemen zoals nu op kan lossen.”

Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 35 minuten geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden gisteren
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 18): Gevaarlijke mijn uit WO II onschadelijk gemaakt (1983) Algemeen 30 apr, 16:31
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00