Archieffoto Boomfeestdag
Archieffoto Boomfeestdag Eigen foto

Boomfeestdag geannuleerd vanwege stormschade

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – Voor derde keer op rij kan de Nationale Boomfeestdag in Zeewolde niet doorgaan. Twee keer gooide corona roet in het eten en nu is de feestelijke buitendag geannuleerd vanwege de stormschade in het bos en de natte grond vanwege de vele regen die er gevallen is.

De organisatie was rond, de uitnodiging de deur uit en de boompjes lagen al te wachten. Op 9 maart zouden de groepen 6 van de Zeewolder basisscholen, ruim 328 kinderen, weer fijn met z’n allen een ochtendje het bos in mogen om boompjes te planten en de leuke natuurquiz te spelen, gemaakt door Staatsbosbeheer. “Maar vanwege de situatie in het bos is de boomfeestdag jammer genoeg geannuleerd”, laat de gemeente weten. “Door de storm zijn vrijwel alle bomen die op de locatie stonden omgevallen. Staatsbosbeheer kan de bomen niet op tijd weghalen doordat het bos te nat is om met machines op de locatie te komen.”

Vanwege het broedseizoen dat op 15 maart begint is uitstel van de boomfeestdag helaas niet mogelijk. “Dan mag niet meer met machines in het bos worden gewerkt om het gebied plantklaar te maken. Erg jammer dat de boomfeestdag nu al voor het 3e jaar niet door kan gaan. Hopelijk kan het volgend jaar wel doorgaan.”

De jaarlijkse boomfeestdag behoort voor veel kinderen tot een van de leukste uitjes op de basisschool. In plaats van in de klas lekker een ochtendje buiten bezig in de natuur waarbij ze kans krijgen om één of meerdere boompjes te planten. Het bord dat daarbij wordt geplaatst herinnert wie dat welk jaar waar heeft gedaan. Omdat dit vaak een van de eerste natuurervaringen is, is dit voor de kinderen vaak een moment om nooit meer te vergeten. Het idee achter de Boomfeestdag is dat als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zij deze kennis vroeger of later ook weer overbrengen op ouders of andere opvoeders.