Afbeelding
Eigen foto

Dwarsdenker Erasmus inspireert festival Via Musica: “Wees niet te serieus, wees niet te streng en knijp af en toe een oogje dicht”

· leestijd 1 minuut Cultuur

FLEVOLAND - Erasmus behoort tot de grootste denkers uit de geschiedenis van ons land. De filosoof, schrijver, humanist en theoloog was een nieuwsgierige, gepassioneerde maar vooral ook een tegendraadse wetenschapper. Hij stimuleerde mensen om zelf na te denken en niet alles voor zoete koek te slikken.  

De vijftiende editie van festival Via Musica, die van 4 t/m 7 augustus 2022 door heel Flevoland wordt gehouden, heeft als thema Dwarsdenken in muziek en staat in teken van Erasmus, dwarsdenker pur sang. Het festival omvat vijftien concerten en voorstellingen.

Het slotconcert van het festival vindt plaats op zondag 7 augustus, 15.00 uur in De Verbeelding Zeewolde. The Scroll Ensemble, een gezelschap dat oude muziek en improvisatie met elkaar combineert, maakt een dolle reis door de tijd met muziek en teksten uit “de lof der zotheid”, het bekendste werk van Erasmus. De lof der Zotheid van Erasmus is na meer dan 500 jaar nog steeds relevant. Hoe meer we weten, hoe meer we de zotheid uit het oog verliezen. Maar, is dat wel de goede weg? Dit satirische werk uit niet alleen kritiek, maar belicht ook een uitweg.

De muziek van dit concert komt voort uit de gekste muziek van de tijd van Erasmus, met als centrale thema “La Folia”. Vele componisten schreven stukken op dit thema dat mensen al dol deed dansen in de tijd van Erasmus. Het thema zelf komt voort uit een andere zotte methode: het improviseren van contrapunt met verschillende zangers tegelijkertijd.

Een ander bekend stuk is de Tarantella, die ook door de eeuwen heen tot de verbeelding sprak en ook vandaag de dag nog gebruikt wordt in dolle dansen om spinnenbeten, trauma’s en sociale problemen op te lossen. Ook hier weer de gekke dolheid als medicijn.

De Ciaconna was later bekender als de elegante chaconne van de zonnekoning of de architectonische pracht en praal van het solo vioolwerk van Bach. Maar, vroeger was het een vunzig liedje met een dans die net zoals de CanCan in de 19e eeuw, de dansen van Presley of Jackson in de 20e eeuw, of het twerken van de 21e eeuw niet overal was toegestaan. De wilde dans kon zelfs een priester zo hard laten dansen, dat deze in vuur en vlam werd gezet door een Goddelijke bliksem.

In combinatie met teksten van Erasmus wordt door The Scroll Ensemble de Zotheid tot leven gewekt.

Festival van donderdag t/m zondag

Het Apollo Ensemble speelt in Dronten het openingsconcert op 4 augustus, in de Ludgeruskerk, met De Missa l’homme armé van Obrecht en Lutherse missen van Bach.

Vrijdag is er een programma op het Erf van Boerkok, Lelystad, met concerten, film en Erasmusdiner..

Op zaterdag zijn de rondreisconcerten door de Noordoostpolder, per fiets, per auto of per festivalbus. Deze tour voert langs Emmeloord, Espel, Creil en Rutten. Op zondag zingt Cappella Pratensis op de mainstage van Floriade Expo.

Tickets & Info: www.festivalviamusica.nl

Afbeelding