Afbeelding
Florian Winkler

D66 Zeewolde stelt overlast houtrook aan de kaak

Gemeente

ZEEWOLDE ā€“ De lokale D66 laat weten steeds vaker vragen te krijgen over de overlast van het stoken van hout in onder andere houtkachels, openhaarden en vuurkorven. Met artikel 36- vragen aan het college wil de fractie aandacht vragen voor de houtrookoverlast.

ā€œWij onderstrepen de alternatieve energievormen ten aanzien van gasgebruikā€, geeft Wibe Sierksma namens de fractie van D66 Zeewolde aan. ā€œPalletgestookte CV-ketels maken hiervan wellicht onderdeel uit en wij kunnen ons ook inleven in het sfeervolle gebruik van openhaarden en aanverwante. Wij zijn de laatste die daar iets in willen verbieden; regulering is een betere optie.ā€

Door het stellen van de artikel 36-vragen wil D66 beter zicht krijgen op de overlast die in Zeewolde door houtrook wordt veroorzaakt. Zo wil de fractie weten hoeveel klachten/meldingen over houtrookoverlast de gemeente jaarlijks ontvangt. En wat er met de klachten tot op heden wordt gedaan. Of er meldingen van escalaties zijn geweest tussen bewoners onderling, waarbij overlast door houtrook de oorzaak was?

D66 stelt dat op de gemeentelijke website geen voorkeuze is aangegeven om een klacht over houtrook te doen, zoals dat bijvoorbeeld wel aangegeven is voor Geluidsoverlast en Overlast door jeugd. Zij vraagt het college of zij genegen is om ook hiervoor een keuze in te bouwen?

Tot slot de vraag of het college op de hoogte is van de Stookalert van het RIVM? En of een stookalert, zoals dat onlangs voor Flevoland gold, op de site en de social media van de gemeente kan worden weergegeven?