Voorkom overlast door houtrook

· leestijd 2 minuten Algemeen

Voorkom overlast door houtrook.

Veel mensen maken gebruik van openhaarden, inzethaarden en vrijstaande kachels voor het verwarmen van woningen. Zeker met mistig of windstil weer kan dat voor overlast zorgen. Met name moet er aandacht zijn voor de gezondheidsklachten die het kan opleveren.

Mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten en kinderen behoren tot de gevoeligste groepen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door blootstelling aan houtrook, ook bij kleine hoeveelheden. Door op een goede manier te stoken kunt u overlast en hinder voorkomen. Hieronder staan een aantal tips. Deze tips kunt u uitgebreider terugvinden op www.Milieucentraal.nl.

Algemene informatie over hout stoken staat ook op https://ggdghor.nl/thema/houtrook/.

10 stooktips voor houtkachel en open haard

Laat de open haard of kachel wat vaker uit en stook hooguit 4 uur op een dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit soort weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht rond je huis erg ongezond wordt. In de stookwijzer https://www.stookwijzer.nu kun je zien of het verantwoord is om te stoken, je kunt ook checken of er een stookalert geldt.

Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: onder de 20 procent is goed.

Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij. Daarom is het verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen níét in de haard of kachel vanwege de lijm die erin zit. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.

Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. Dit is dus anders dan de meeste mensen gewend zijn. Stapel het hout kruislings op elkaar, begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen om het vuur aan te steken, dat is gevaarlijk.

Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: je hebt minder kans op een schoorsteenbrand.

Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Het hout kan dan beter verbranden waardoor je minder schadelijke stoffen hebt (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s ) en koolmonoxide). Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te 'smoren': het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.

Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan lucht (zuurstof) aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout.

Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zet dan een raampje open.

Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.

De overheid geeft vanaf 1 november 2019 een zogenoemd ‘stookalert’ (https://www.rivm.nl/stookalert)af zodra het wegens weersomstandigheden en luchtkwaliteit ongezond is om de kachel aan te steken. Dit is een begin van bewustwording. “Mensen moeten zich bewust zijn dat hout stoken tot gezondheidsproblemen kan leiden. Niet alleen voor mensen met een longziekte, maar voor iedereen. Oók voor de houtstoker zelf.”

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00