Afbeelding
Foto: Carla Spannenburg

Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe ‘Van Boom tot Bos wandeling’ aan in Horsterwold

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - Provinciehoofd Staatsbosbeheer Riena Tienkamp, burgemeester Gerrit Jan Gorter en gedeputeerde Harold Hofstra hebben op maandag 29 april de nieuwe ‘Van Boom tot Bos wandelroute’ in het Horsterwold geopend.

Staatsbosbeheer bestaat dit jaar 125 jaar en heeft 2024 uitgeroepen tot het Jaar van het Bos. “Omdat gemeente Zeewolde ook jarig is, hebben we juist daar, in het Horsterwold, een bijzondere wandelroute uitgezet.”, meldt Staatsbosbeheer.  Verspreid over Nederland zijn er in 28 bossen zulke wandelroutes. Je komt er van alles te weten over bomen, bos en bosbeheer.

Wandeling met interessante weetjes

De Van Boom tot Bos wandeling heeft een lengte van vier kilometer en maakt grotendeels gebruik van bestaande paden. Er zijn echter ook spannende nieuwe paadjes in de wandelroute opgenomen. De route is gemarkeerd met groene schildjes op paaltjes. Op een aantal van deze paaltjes, maar ook op bomen en bankjes, kom je een QR-code tegen. Als je deze code scant met je telefoon, komt er vanzelf een vlog van de boswachter of een bosverhaal in beeld, met interessante weetjes over bomen, bos, bosbeheer en over het Horsterwold.

Doe-dingen

Achter bijna alle QR-codes zit tevens een kleine en leuke opdracht voor kinderen (en volwassenen). Bij deze opdrachten is geen extra materiaal nodig, dit vind je in het bos.

Blij met bijzondere wandeling

Provinciehoofd Riena Tienkamp herinnerde de ongeveer veertig aanwezigen aan de tijd waarin Staatsbosbeheer is opgericht. “Woeste gronden moesten maatschappelijk nut krijgen. Stuifzand werd vastgelegd en er werd op grote schaal bos geplant dat hout leverde, bijvoorbeeld voor de mijnbouw. In 1986 gebeurde er in Flevoland weer zoiets. Zuidelijk Flevoland viel droog en moest worden ingericht. Ook daarbij werd weer veel bos geplant en in het bijzonder bij Zeewolde met bijna 5000 hectare bos. Het vervult tegenwoordig veel meer functies, samengevat met de drie B’s van Beschermen, Beleven en Benutten. Zonder beschermen is er niets in de natuur niets te beleven, zonder benutten hebben we geen middelen om iets extra’s te doen zoals deze mooie jubileumwandelroute.”

Burgemeester Gorter ging daar verder op in. Hij prees zich gelukkig met het grootste aaneengesloten loofbos op kleigrond van Noord-Europa en dan nog wel zo dicht bij het dorp. “Niet alleen belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de Zeewoldenaren, maar ook voor de vele verblijfsrecreanten die van ver naar Zeewolde komen en inmiddels samen voor zo’n 1.2 miljoen overnachtingen zorgen. En al die mensen gaan ook nog winkelen in Zeewolde!”

Gedeputeerde Hofstra tilde het belang van bos op provincieniveau. “Gefeliciteerd Staatsbosbeheer met het 125-jarig bestaan, daarmee is ze ouder dan provincie Flevoland. Inmiddels wordt binnen Flevoland door Staatsbosbeheer hard gewerkt aan het behouden van de waardevolle natuurgebieden, uiteraard met oog voor het herstel van de biodiversiteit. Flevolandse inwoners kunnen hierdoor van onze natuurgebieden blijven genieten. Ook deze wandelroute levert een mooie bijdrage aan de natuurbeleving van onze Flevolanders.’’ Daarnaast van hem veel waardering voor het (groene) vrijwilligerswerk dat onmisbaar is in het hedendaagse natuurbeheer.

Beginpunt route

Het beginpunt van de route is te vinden bij de handwijzer op de parkeerplaats tegenover de ingang van natuurkampeerterrein de Dasselaar, aan de Dasselaarweg 57 in Zeewolde. Daar vind je ook de eerste QR-code. Vergeet dus je mobieltje niet. De paden kunnen door de vele regen nog modderig zijn.

Voor meer informatie: www.jaarvanhetbos.nl of volg #Jaarvanhetbos.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding