Afbeelding
Saskia de Wijk

College B&W: politiehondenoefening in ons aller belang

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Ofschoon de politiehondenoefening, die zou plaatsvinden op 15 en 17 december, is afgelast vanwege de aangescherpte Coronaregels, kwam het college van B & W kwam op 15 december met antwoorden op de vragen die raadslid H. Hermans op 3 december namens Leefbaar Zeewolde stelde over deze activiteit aan de Dasselaarweg (Groene Schuur).

Het college geeft aan dat de politie op 9 november toestemming heeft gevraagd voor het houden van een politiehondenoefening met vuurwerk bij de Dasselaarweg en dat hier op 23 november toestemming voor is verleend. Zij laat weten dat: “een vergunning vanuit de gemeente voor een dergelijke oefening niet noodzakelijk is op basis van de geldende wet- en regelgeving rond het ontsteken van vuurwerk buiten de reguliere tijden.” Omdat een vergunning niet noodzakelijk is, hoefde deze ook niet gepubliceerd te worden. Wel is op de gemeentepagina een bekendmaking geplaatst. Het gebruik van vuurwerk is later door de politie ingetrokken, dit naar aanleiding van het algemene vuurwerkverbod.

Toestemming werd verleend op grond van de volgende overwegingen: ‘aanvrager gaf in overleg aan dat de Dasselaarsweg de meest geschikte locatie is. Het beschikken hebben over een binnen- en buitenruimte voor de oefening spelen hierbij een rol. Verder zijn maatregelen getroffen om de overlast zoveel mogelijk te beperken en er zouden geen wegen worden afgesloten’.

Het voorkomen van de oefening was in de ogen van het college niet nodig. “Omdat een dergelijke oefening in ons aller belang is. Gelet op de genomen maatregelen waren er geen redenen om medewerking te weigeren. De huidige locatie is volgens ons geschikt voor een dergelijke oefening. Het feit dat deze in de Groene Schuur plaats vindt is meegenomen in de toestemming voor de politie. Een dergelijke oefening valt onder de reguliere vergunning die aan het bestuur van de Groene Schuur is verleend.”

De stelling van Leefbaar Zeewolde dat het college de intentie zou delen dat een dergelijke oefening op een dergelijke locatie of op een andere locatie dicht bij de kern van Zeewolde voorkomen zou moeten worden, was volgens het college onterecht. “Dit is bij de beantwoording vorig jaar niet zo namens het college gesteld”, merkt zij op. “De politie moet zich wel zoals ieder ander wel aan de gestelde regels in Zeewolde houden en een dergelijke oefening melden. Voor het afsluiten van wegen moet een verkeersbesluit genomen worden, maar dat is dit jaar niet van toepassing.”