archieffoto
archieffoto Erik Wallenburg

22 aanmeldingen voor Carbidschieten

Gemeente

ZEEWOLDE – In de Zeewolderhoek, traditioneel de plek waar het carbidschieten zich jaarlijks op oudejaarsdag afspeelt, zullen komende 31 december tussen 10.00 en 17.00 uur 22 Zeewoldenaren met de melkbussen gaan knallen. Om dit te mogen doen hebben zij zich speciaal aangemeld bij de gemeente.

Op die manier weet de gemeente en politie precies wie er op het terrein aanwezig zijn. Op het laatste moment spontaan carbid willen schieten is dus niet mogelijk.

Het carbidschieten wordt gedaan volgens de nieuwe coronaregels, dat wil zeggen dat in plaats van vier personen de groepjes nu uit maximaal twee personen mogen bestaan. Het gebied wordt zo ingericht dat de carbidschieters op ruime afstand van elkaar staan. Een ‘BOC’ (Bewust Oplettende Carbidknaller) houdt toezicht op het naleven van de regels door de deelnemers. Ook politie en boa’s houden een oogje in het zeil.

“Het zal een bijzondere jaarwisseling worden; laten we er een feestje van maken, met respect voor elkaar en voor alle hulpverleners die in touw zijn”, aldus Miklós Coumou van de politie Zeewolde. 

Regels voor het schieten met carbid:

  • Er mag uitsluitend geschoten worden in oostelijke richting c.q. Wolderwijd;
  • Het vrije schootsveld moet minimaal 50 meter bedragen en geen verharde openbare wegen of fiets- of wandelpaden bevatten.
  • Er mag uitsluitend met melkbussen worden geschoten van maximaal 40 liter met plastic, een doek of bal. Carbidkanonnen zijn niet toegestaan.

Vuurwerkverbod

Vuurwerk afschieten tijdens de jaarwisseling is dit jaar verboden. Eenvoudig (kinder-)vuurwerk (categorie F1) , zoals sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers, is wel toegestaan.

Afbeelding
VV Zeewolde haalt met Ed Engelkes toptrainer in huis Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden
Nederlands Korfbalteam
Nederlands Korfbalteam tegen Regioteam in Het Baken: bestel nu je gratis ticket Sport gisteren