archieffoto carbidschieten Zeewolde 2019
archieffoto carbidschieten Zeewolde 2019 Erik Wallenburg

Carbidschieten toegestaan in Zeewolde

Gemeente

ZEEWOLDE – Carbidschieten is in Zeewolde inmiddels een traditie. “Die traditie willen we graag overeind houden, ook dit jaar”, laat burgemeester Gerrit Jan Gorter weten. “Carbidschieten mag dus doorgaan eind van het jaar.”

Met het oog op het in werking treden van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) op 1 december 2020 heeft de burgemeester weer eigen bevoegd gezag en dat houdt in dat lokale regelingen kunnen worden ingevuld. “Daar hoort het carbid-beleid ook bij.”

Er worden nog wel een aantal kanttekeningen geplaatst bij de eindejaar traditie. “Er mogen alleen mensen uit Zeewolde aan het carbidschieten meedoen. We willen geen mensen van buiten aantrekken. En bij het carbidschieten mag alleen doek, plastic of ballen gebruikt worden.”

De komende editie heeft tevens te maken met coronamaatregelen. “In overleg zijn we nu bezig hoe we het carbidschieten dit jaar binnen de coronamaatregelen vorm kunnen geven”, aldus de burgemeester. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het indelen van vakken om de 1,5 meterregel te garanderen en of er vooraf ingeschreven moet worden. Ook geeft de burgemeester aan dat, mochten de regels landelijk aangescherpt worden, de mogelijkheid bestaat dat het carbidschieten alsnog verboden kan worden.

Twaalf jaar geleden werd het carbidschieten in Zeewolde gecentraliseerd. Sindsdien speelt het geknal met melkbussen zich af in de Zeewolderhoek. Een ‘BOC’ (Bewust Oplettende Carbidknaller) houdt daarbij toezicht op het naleven van de regels door de deelnemers. Komende editie zullen er ook politie en/of boa’s ingezet worden om een oogje in het zeil te houden.