College bekijkt het schetsontwerp van het voorplein op de bodem van het zwembad
College bekijkt het schetsontwerp van het voorplein op de bodem van het zwembad Tjip Ridder

College presenteert definitief plan pleininrichting bij sportcomplex Het Baken

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Het definitieve plan voor de inrichting van het plein voor het sportcomplex Het Baken ligt er. Trots op de uiteindelijke resultaat gaf het college er op een unieke plek, namelijk de bodem van het toekomstige wedstrijdbad, een klap op. Op 16 december zal de raad er een besluit over nemen.

Wethouder Ewout Suithoff en Fabian Brökelmann, stedenbouwkundig adviseur, lichtte het ontwerp tijdens een persmoment toe. “Niemand kan eigenlijk om de nieuwbouw van het sportcomplex heen. De bouw loopt op schema. Er wordt al volop enthousiast en met plezier gesport”, laat de wethouder weten. Met de nieuwbouw wordt het terrein voor het complex volledig nieuw ingericht. Het parkeerterrein was verouderd en voldeed deels niet meer aan de eisen van deze tijd. In de nieuwe situatie wordt het plein groter door de andere ligging van het nieuwe sportcomplex. Voor fietsers wordt er via de oostkant een veilige aanrijroute gecreëerd. Inrijden via het Struweel blijft mogelijk, maar dan moet je over het parkeerterrein. Scholieren gebruiken een ingang aan de oostkant van het sportcomplex. Hier komt ook een zgn. leerlingplein als verzamelpunt met voldoende ruimte om de fietsen te stallen.

Functionaliteit
Leden van het burgerpanel, direct omwonenden en gebruikers van het sportcomplex waren maximaal betrokken bij het komen tot een ontwerp. “Zodat het straks voelt alsof het plein van ons allemaal is”, aldus de wethouder. De betrokken bewoners gaven aan vooral de functionaliteit van het plein belangrijk te vinden. Dit is onder andere te zien in de zgn. ontsluitingslus, waar het verkeer in één richting rijdt, kan parkeren en/of op de kiss&ride plek mensen kan afzetten, alsook de ruime parkeermogelijkheden voor de fiets. Voor de entree is er overdekte ruimte voor scootmobiels, inclusief oplaadmogelijkheid.

Parkeren en groen grijpt op het plein in elkaar. Het grootste deel is verhard maar bomen en grote plantenbakken en een picknickveld zorgen voor vergroening en geven het plein een aangename sfeer. Randen van plantenbakken en een aantal ‘zitpodiums’ nodigen uit om elkaar te ontmoeten en/of te wachten op elkaar voor het naar binnen gaan of bij vertrek.

Duurzaam
Met onder meer sedumbeplanting en zonnepanelen op het dak van het complex, een zgn. zonneboom op de parkeerplaats voor opladen van voertuigen, veel planten en bomen, lijngoten voor afwatering van regenwater richting boom- en plantenspiegels krijgt het geheel een groene en duurzame uitstraling.

Extra geld
Om de herinrichting van het plein te financieren wordt de raad om een aanvullend krediet gevraagd van €280.000 euro. (Verrekend met niet benutte gelden (plm. €200.000) voor instandhouding van de sporthal alsmede voor de huur van alternatieve zwemlocaties komt het extra bedrag neer op €80.000). Na goedkeuring door de raad zal de realisatie naar verwachting in het voorjaar van 2022 starten. Wethouder Suithoff: “Het doel is alles in één geheel voor de zomer van 2022 op te kunnen leveren.”

Schetsontwerp inrichting plein Het Baken.