Afbeelding
Foto: gemeente Zeewolde

Opvang en onderwijs Oekraïense vluchtelingen in Zeewolde

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE -  In Zeewolde zijn in de afgelopen maanden een kleine 90 vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen. Inmiddels zijn er enkele vluchtelingen naar elders vertrokken. Er staan op dit moment 73 personen ingeschreven in de administratie van de gemeente.

Opvang van vluchtelingen in Zeewolde
Gemeente Zeewolde is, sinds de vluchtelingenstroom op gang kwam, op zoek naar geschikte locaties om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Het merendeel van de vluchtelingen wordt nu nog opgevangen door particulieren, een aantal personen is opgevangen in huisjes op de RCN en vanaf 1 juni is er ook ruimte voor vluchtelingen in de opvanglocatie aan de Kringloop.

Hulp van verschillende organisaties
Niet alleen verschillende particulieren in Zeewolde zijn bij de opvang betrokken, ook verschillende organisaties zoals de Nederlands Gereformeerde Kerk Het Kruispunt, Voedselbank de Kostmand, De Basisz en de Oude Bieb hebben een bijdrage geleverd aan goede opvang voor de vluchtelingen. De geboden hulp loopt uiteen van een eerste hulp door het verstrekken van levensmiddelen tot de inrichting van een opvanglocatie. Daarnaast heeft stichting Ante zich ingezet voor het onderwijs aan basisschoolleerlingen uit de Oekraïne en zijn leerlingen uit het voortgezet onderwijs welkom geheten in de Internationale Schakelklas in Harderwijk.

Burgemeester in de klas
Nu het basisonderwijs voor de Oekraïense kinderen al enige tijd aan de gang is in Zeewolde, is burgemeester Gerrit Jan Gorter even polshoogte gaan nemen op de school. “Het is mooi om te zien dat de kinderen, die vaak toch uit heftige situaties komen en hun vaderland hebben moeten ontvluchten, zo veerkrachtig zijn en zo kunnen genieten van het onderwijs en het met elkaar in de klas zitten. Ook valt het me op dat diverse kinderen al een aardig mondje Nederlands spreken! Het ziet er goed en gezellig uit, hier in de Oekraïense klassen in Zeewolde”.

Afbeelding
Man gewond na val te water van schip bij IJsseloog: KNRM Urk en kustwacht schieten te hulp 112 18 uur geleden
Afbeelding
Help de bij! Ingezonden Instagram 20 uur geleden
De voorronde van de Grote Verkeersquiz in Zeewolde werd gespeeld op 3 april
Urk winnaar van Grote Verkeersquiz Flevoland; Zeewolde wint spandoekenwedstrijd Ingezonden 20 uur geleden