Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Toegankelijkheid stembureaus Zeewolde

Gemeente

ZEEWOLDE - Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap. In Zeewolde zijn negen stembureaus waar inwoners hun stem(men) kunnen uitbrengen. 

Alle stembureaus in Zeewolde zijn toegankelijk voor stemmers met beperkingen. “In ieder stembureau hangt een leesloep en vindt u de kandidatenlijsten op ooghoogte. Qua toegankelijkheid raadt de gemeente het stembureau in Open Haven aan omdat die ruim is van opzet.”

Ook zit in Open Haven, van 15.00 tot 21.00 uur, een prokkelduo bij het stembureau. Prokkelen is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder een verstandelijke beperking. “Een Zeewolder inwoner met een verstandelijke beperking heeft de training als stembureaulid gevolgd. Daarom kan hij u goed vertellen hoe u moet stemmen, ook als u daarover onzeker bent.”

Alle stembureauleden hebben tips ontvangen hoe ze het beste mensen met een beperking kunnen helpen bij het stemmen. “Het gaat dan om een fysieke beperking zoals gebruik van een rolstoel, een visuele of auditieve beperking. Maar ook een beperking die niet zo goed zichtbaar is, zoals een verstandelijke beperking, (beginnende) dementie of moeite met lezen en schrijven. Vraag gerust hulp als u dat nodig hebt!”, klinkt het advies van de gemeente.