Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Welbevinden eigen inwoners heeft hoge prioriteit in Nieuwjaarstoespraak Gorter

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – In zijn toespraak tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zeewolde stond burgemeester Gerrit Jan Gorter donderdagavond in De Verbeelding onder meer stil bij de 40e verjaardag van Zeewolde. Verder blikte hij terug op 2023 en keek hij vooruit naar wat er in 2024 allemaal gaat en/of kan gebeuren in ‘zijn’ inmiddels 23.895 inwoners tellende gemeente. 

Van, door en met inwoners

Gorter zei het fijn te vinden dat het feestjaar gezamenlijk kan worden gevierd. “Dit is geen activiteit van de gemeente, maar van de gemeenschap”, zo meende hij. “Voor, door en met Zeewoldenaren staat inmiddels een zeer gevarieerd programma in de steigers. Hierbij is er volop aandacht voor jong en oud, kunst en cultuur, sport en recreatie enz. Echter, het staat of valt met de medewerking van de vele vrijwilligers en bezoekers om dit alles tot een groot succes te maken.” 

Gorter keek voorts terug op de twee verkiezingen van 2023, waarbij net als elders provinciaal de BBB en landelijk de PVV de grootste waren geworden. Wel noemde hij het jammer dat een deel van het stemgedrag was ingegeven door het dalende vertrouwen in de overheid. “Helaas komen de opgeroepen beelden niet altijd overeen met de feiten. Dan is het goed als gemeente transparant te blijven en waar mogelijk die verkeerde beelden te ontzenuwen.” 

Verder memoreerde Gorter het vertrek van wethouder Winnie Prins en dat van enige raadsleden, waarbij hij kort ook nog even stilstond bij het overlijden van Yvonne van Bruggen van de eenmansfractie van Actief Zeewolde. “Voor onze volksvertegenwoordigers wordt 2024 een jaar waarin op diverse fronten knopen moeten worden doorgehakt. Daarbij gaat het om onderwerpen waar inwoners en ondernemers zeker belang kunnen hebben, zoals het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan voor Trekkersveld IV. Daardoor kan er in de huisvestingsbehoefte van onze ondernemingen worden voorzien.” 

Het doorhakken van knopen had voor Gorter ook betrekking op de keuze voor een mogelijke kazernelocatie en het Zeewolder deel van Oosterwold, dat in samenspraak met buurgemeente Almere handen en voeten moet gaan krijgen. “Dichter bij huis heeft de voortgang van woningbouw in de Polderwijk hoge prioriteit. In 2023 werden daar liefst 193 woningen opgeleverd, voor dit jaar zijn er 200 in ontwikkeling. We willen dat de jonge generatie ook in het dorp kan blijven wonen en daar wordt bij de projecten, zoals met die van 28 appartementen in het Ravelijn, goed rekening mee gehouden.”

Zorgplicht

Netcongestie zou volgens Gorter opgevangen kunnen worden door gebruik te maken van alternatieve vormen van energievoorziening, de interpretatie van stikstofnormen waren in zijn ogen eveneens een enorme uitdaging. Het welbevinden van de eigen inwoners was al enigszins grijpbaarder, zo meende de eerste burger. “We hebben de zorgplicht onze jongeren kansrijk op te laten groeien, ouderen langer zelfredzaam te helpen houden en burgers bestaanszekerheid en perspectief op werk te geven.” 

De opening van ‘De Komeet’ (een woonvoorziening op het Planetenveld voor 23 mensen die op een of andere manier begeleiding nodig hebben) en de ingebruikname het afgelopen jaar van de Jongerenontmoetingsplek (JOP) in de Polderwijk pasten heel mooi bij dat streven, zo gaf de burgervader de zaal mee. Ook aan de ‘bijna geruisloos verlopen’ heropening van het azc besteedde hij nog enige woorden. “Zeshonderd mensen die huis en haard moesten verlaten, vonden een goede en veilige opvang in ons dorp. En dit naast een groot arbeidsmigrantencomplex van 1.200 personen. Daarnaast wisten we ook nog zo’n honderd vluchtelingen uit Oekraïne in ons dorp een veilig thuis te bieden.” 

Ten slotte moest het Gorter nog van het hart dat hij niet zat te wachten op wat hij noemde ‘regeldrift en Rijksbemoeizucht’. “Voorkomen moet worden dat we als gemeente steeds meer een Rijksuitvoeringsloket gaan worden voor regels die vanuit een grootstedelijke visie zijn geschreven en in een stad wellicht gemakkelijk uitvoerbaar zijn, maar in de grote plattelandsgemeenten ongewenst en soms ook onuitvoerbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat we als gemeente onze stem laten blijven horen.”

(tekst loopt onder de foto door)


- Zeewolde Actueel

Jubileumlied

Na de toespraak werd het speciale jubileumlied ‘Zeewolde 40 jaar’ geïntroduceerd. Sopraan Joke Janssen-Aalvink zong de coupletten, pianist Boudewijn Zwart (bekend als beiaardier) wist op zeer enthousiaste wijze het publiek mee te laten zingen met het refrein.

De tekst van het jubileumlied was geschreven door Margryt Poortstra en stond vorige week reeds afgedrukt in Zeewolde Actueel. Aan het eind van het spontane repeteren en voor het ‘eggie’ zingen kenden nog niet alle aanwezigen in De Verbeelding de coupletten uit hun hoofd, bij het refrein kwamen zij een heel eind: “Zeewolde is uit de kluiten gewassen, / een dorp waar je u tegen zegt. / Het blijft je aan alle kanten verrassen: de grens wordt hier steeds weer verlegd.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding